18 sept. 2021 | 07:39

Orele de meditații au intrat in vizorul ANAF: la ce trebuie să fie atenți profesorii

ACTUALITATE
Orele de meditații au intrat in vizorul ANAF: la ce trebuie să fie atenți profesorii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), transmite profesorilor că trebuie să se înregistreze fiscal, dacă oferă ore de meditații contra cost.

Profesorii care oferă ore de meditații contra cost trebuie să achite, pentru aceste câștiguri extrasalariale, taxe și impozite către stat.

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis acum ANAF.

ANAF ar putea demara controale

Potrivit inspectorilor ANAF, dacă situația o va impune, vor fi demarate și controale pentru a verifica dacă profesorii s-au aliniat cerințelor fiscale legale.

Până atunci, însă, fiecare profesor care înregistrează venituri din meditații, trebuie să se conformeze și să fie transpartent cu banii câștigați, în relație cu autoritățile fiscale de la noi din țară, pentru a evita eventualele sancțiuni.

Îți amintesc faptul că, de anul viitor, înscrierea în Spațiul Privat Virtual (SPV) ar putea deveni obligatorie în unele cazuri. Conform datelor incluse într-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală, persoanele fizice care prestează o activitate independentă sau profesie liberală, vor fi obligate să se înscrie în Spațiul Privat Virtual, independent de veniturile câștigate.

”Contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare.”, astfel sunt definite entitățile care devin nevoite să se înscrie în SPV.