Orbitarea Pământului cu un satelit din lemn: când urmează a fi lansat
Un satelit din lemn sună ca un concept extras din paginile caietelor de schițe ale lui Leonardo da Vinci. Totuși, compania finlandeză Arctic Astronautics vrea să lanseze un astfel de satelit în spațiu, în viitorul apropiat.
WISA Woodsat, un microsatelit construit din placaj, a fost ridicat sâmbătă cu balonul meteo, la peste 30 de kilometri deasupra Pământului. Acesta a fost trimis în stratosferă pentru a testa construcția de placaj în condiții asemănătoare spațiului cosmic. Satelitul a fost echipa cu un selfie-stick pentru a-și documenta călătoria, împreună cu un pachet de senzori furnizat de Agenția Spațială Europeană.
Satelitul este un cub de 10 centimetri, astfel că „placajul spațial” al lui Woodsat, a fost realizat de UPM Plywood. Dispozitivul este uscat într-o cameră de vid și acoperit într-un strat subțire de oxid de aluminiu pentru a-l împiedica să se degradeze pe fondul oxigenului foarte reactiv de deasupra atmosferei Pământului.
Micii sateliți din lemn sunt construiți pentru comunicații radio simple și sunt capabili să trimită mesaje și imagini în întreaga lume între stațiile de releu la sol. Acestea sunt derivate mai durabile ale kit-urilor Arctic Astronautics, care sunt menite să fie folosite de pasionații din domeniu și studenți, în scopuri educaționale.
Când va fi lansat uimitorul satelit din lemn
Primul zbor al lui Woodsat a durat aproape trei ore înainte ca balonul să fie spart intenționat și satelitul să se întoarcă pe Pământ, unde a fost recuperat cu succes fără daune neașteptate. Satelitul va fi lansat pe orbită de racheta Electron, a companiei spațiale private Rocket Labs, la sfârșitul acestui an.
În ceea ce privește sustenabilitatea, realizarea sateliților din placaj în loc de aluminiu sau oțel afectează mult mai puțin mediul. Totodată, placajul este mult mai ieftin decât cele două materiale. Pentru fiecare tonă de oțel fabricată, se emit 1,9 tone de dioxid de carbon. Până la 11,5 tone sunt emise pentru fiecare tonă de aluminiu.
Sateliții echipați, cum ar fi Stația Spațială Internațională, nu vor fi din lemn în curând, datorită presiunii exercitate de oxigenul din stație și a amenințării cu mici puncții meteoroidiene. Sateliții de comunicații nu trebuie să fie însă la fel de puternici din punct de vedere structural. Acesta ar putea fi un model pentru sateliți mai ieftini și mai sustenabil, atât timp cât testul orbital merge bine.