Orbită fluctuantă a Pământului ar putea avea un impact asupra evoluției: cum ne afectează, mai exact
Pe măsură ce arca noastră vie se rotește în jurul Soarelui, bucla sa actuală este destul de circulară. Dar orbita Pământului nu este atât de stabilă pe cât ai putea crede.
La fiecare 405.000 de ani, orbita planetei noastre se întinde și devine 5% eliptică, înainte de a reveni pe o cale mai uniformă.
Am înțeles de mult că acest ciclu, cunoscut sub numele de excentricitate orbitală, provoacă schimbări în clima globală, dar nu se știa exact cum afectează acest lucru viața de pe Pământ.
Acum, noi dovezi sugerează că orbita fluctuantă a Pământului ar putea avea un impact asupra evoluției biologice.
O echipă de oameni de știință condusă de paleoceanograful Luc Beaufort, de la Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța (CNRS) a găsit indicii că excentricitatea orbitală conduce la izbucniri evolutive de noi specii, cel puțin în planctonul soiului de fotosinteză (fitoplancton).
Cocolitoforele sunt alge microscopice care mănâncă lumina soarelui care creează plăci de calcar în jurul corpurilor lor moi, unicelulare. Aceste cochilii de calcar, numite cocoliți, sunt extrem de răspândite în înregistrările de fosile – au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, în timpul Triasicului superior.
Orbita Pământului ne poate afecta viața pe Terra
Beaufort și colegii săi au măsurat nouă milioane de cocoliți de-a lungul a 2,8 milioane de ani de evoluție în oceanele Indian și Pacific, cu ajutorul microscopiei automate AI. Folosind mostre de sedimente oceanice bine datate, au reușit să obțină o rezoluție incredibil de detaliată de aproximativ două mii de ani.
Cercetătorii au reușit să folosească intervalele de dimensiuni ale cocoliților pentru a estima numărul speciilor, deoarece studiile genetice anterioare au confirmat că diferite specii din familia Noelaerhabdaceae de cocolitofori pot fi deosebite prin dimensiunea celulelor lor.
În lumina acestor descoperiri și a altor cercetări de sprijin, Beaufort și echipa sugerează că decalajul observat între excentricitatea orbitală și schimbările climatice ar putea sugera că „cocolitoforii pot conduce – mai degrabă decât să răspundă la – schimbările ciclului carbonului.
Cu alte cuvinte, aceste mici organisme minuscule, împreună cu fitoplanctonul, pot ajuta la schimbarea climatului Pământului, ca răspuns la aceste evenimente orbitale. Dar sunt necesare lucrări suplimentare pentru a confirma acest lucru.