08 nov. 2021 | 16:25

Orașul Pompei este încă plin de mistere: descoperirea ciudată a arheologilor

ACTUALITATE
Orașul Pompei este încă plin de mistere: descoperirea ciudată a arheologilor

Arheologii din Pompei au declarat că au dezgropat rămășițele unei „camere de sclavi” într-o descoperire excepțional de rară la o vilă romană distrusă de erupția Muntelui Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Cămăruța cu trei paturi, o oală de ceramică și un cufăr de lemn a fost descoperită în timpul unei săpături la Vila Civita Giuliana, o vilă suburbană la doar câteva sute de metri de restul orașului antic.

Un car roman aproape intact, decorat, a fost descoperit aici la începutul acestui an, iar arheologii au spus că, probabil, camera găzduia sclavi însărcinați cu întreținerea și pregătirea carului.

„Aceasta este o fereastră către realitatea precară a oamenilor care apar rar în sursele istorice, scrise aproape exclusiv de bărbați aparținând elitei”, a spus directorul general al Pompei, Gabriel Zuchtriegel.

„Mărturia unică” despre modul în care „trăiau cei mai slabi din societatea antică… este cu siguranță una dintre cele mai interesante descoperiri din viața mea de arheolog”, a spus el într-un comunicat de presă.

O cameră plină de istorie

„Camera ne oferă o perspectivă rară asupra realității cotidiene a sclavilor, datorită stării excepționale de conservare a încăperii”, a spus parcul arheologic Pompei.

Camera de 16 metri pătrați era o încrucișare între un dormitor și un depozit: precum și trei paturi, dintre care unul era de dimensiunea unui copil, de asemenea, au fost descoperite și opt amfore, ascunse într-un colț.

În timp ce două dintre paturi aveau aproximativ 1,7 metri lungime, unul măsoară doar 1,4 metri și, prin urmare, ar fi putut aparține unui copil.

Camera era luminată de o mică fereastră superioară și nu există urme sau decorațiuni de perete, doar o urmă despre care se crede că ar fi fost lăsată de un felinar atârnat pe un perete.

Săpătura face parte dintr-un program lansat în 2017 care vizează combaterea activităților ilegale din zonă, inclusiv săparea de tuneluri pentru a ajunge la artefacte care pot fi vândute pe piețele ilicite.

Pagubele cauzate de hoții de morminte în vilă au fost estimate până acum la aproape două milioane de euro, a adăugat directorul parcului arheologic.