Orașul cu case mai ieftine de un leu transmite un mesaj important: de ce există aceste oferte în mai multe țări
Din cauza unui set de circumstanțe întâlnit din ce în ce mai des la nivel global, primăria unui orășel a decis să ofere locuințe la 65 de bani românești sau aproximativ 13 eurocenți. Motivația din spate este cât se poate de logică.
Din ce în ce mai multe orașe mici tind să fie părăsite sau să aibă o populație îmbătrânită cu o natalitate infimă spre inexistentă. Tinerii migrează către Capitală sau alte câteva orașe, iar cea mai mare parte a țării se năruie, casele ajung în ruină, iar lanțuri de supermarkerturi, de exemplu, nu fac investiții pentru a se extinde acolo. Cu alte cuvinte, ajunge să fie doar o chestiune de timp până când vor fi părăsite, complet.
Cum ajungi să cumperi case mai ieftine de un leu
În acest set de circumstanțe, primăria dintr-un mic orășel din nordul Croației a scos la vânzare mai multe case din regiune cu scopul de a salva localitate de la dispariție. Legrad este doar unul dintre orășelele ce ajung să fie îngropate de migrația oamenilor către orașele mai dezvoltate.
În mod previzibil, achiziția unei case cu 0,13 euro vine cu câteva pretenții din partea autorităților, dar nu este vorba de nimic extraordinar. După ce s-a înjumătățit populația orașului din Croația, cei de la primărie îți vând o casă și îți oferă un ajutor de 3000 de euro pentru a o repara cu condiția să stai în ea, să locuiești acolo. Asta este toată ideea, să faciliteze, cât de cât, repopularea localității. O altă condiție ține de vârstă, ar trebui să ai 40 de ani pentru a intra în posesia unei locuințe în regiune.
Dacă întregul set de circumstanțe ți se pare extraordinar, practica a devenit una destul de comună. În diverse localități din Italia sau Franța au existat de asemenea oferte cu case la un euro, în ultimii ani. Condițiile sunt similare cu cele impuse în Legrad, Croația. Trebuie să locuiești în ele, cel puțin pentru câțiva ani, dacă nu pentru restul vieții.