Orașul care trimite pe străzi mii de raxiuri-robot: cum revoluționează condusul autonom

Orașul care trimite pe străzi mii de raxiuri-robot: cum revoluționează condusul autonom

Următorul mare pas, după mașinile electrice, îl reprezintă cele autonome. Iar acest oraș se pregătește deja să trimită pe străzi mii de taxiuri-robot.

Dubai se pregătește să dea tonul în materie de transport autonom. Începând cu 2023, pe străzile din oraș se vor regăsi nu mai puțin de 4.000 de taxiuri-robot, adică mijloace de transport care se conduc fără șofer. Testele sunt derulate de compania Cruise, susținută de General Motors,.

Dacă totul merge bine, în doar doi ani de zile, oamenii de acolo se pot deplasa cu ajutorul taxiurilor autonome.

Orașul care trimite pe străzi mii de raxiuri-robot

Dubai se pregătește să devină primul mare oraș din lume care vrea să-și automatizeze transportul. Mii de taxiuri fără șofer vor circula pe străzi, grație companiei Cruise, care va livra modelele.

Conform contractului, începând cu 2023, pe șoselele din emirat vor fi testate mașinile autonome Origin. Apoi, dacă totul merge conform planului, până în 2030 ar putea intra în circulație circa 4.000 de astfel de vehicule. Modelele Origin, produse de americanii de la Cruise – o companie susținută de Genereal Motors și Toyota – au fost dezvoltate de la bază pentru utilizarea în sistem ride-sharing și se deplasează autonom, fără a avea la bord volan sau pedale.

Totul e bazat pe sistemele software extrem de complexe și pe senzorii montați pe autoturisme.  Vehiculele Cruise Origin sunt deja testate intensiv în zona San Francisco, acolo unde producătorul speră să obțină o licență pentru transport autonom chiar mai devreme de 2023. E important de precizat acest lucru, pentru că astfel de mașini autonome au nevoie de aprobări speciale de la instituțiile abilitate.

Conform celor de la Cruise, vehiculele Origin vor intra în producția de serie în 2022 astfel încât să poată onora contractul cu autoritățile din Dubai și, eventual, San Francisco.

Este important de menționat că, pe lângă noul contract cu Cruise, emiratul Dubai își propune ca peste 25% din traficul rutier să devină autonom la nivelul anului 2030. În plus, presa germană notează că în aceeași zonă sunt testate în prezent și taxiurile aeriene ale Volocopter. Acestea ar putea fi o alternativă la transportul rutier

Citește și: