03 mai 2021 | 15:14

Opțiunea de pe TikTok, Instagram și alte rețele care îi face pe oameni să își urască înfățișarea

ACTUALITATE
Opțiunea de pe TikTok, Instagram și alte rețele care îi face pe oameni să își urască înfățișarea

Cu ani în urmă, dacă voiai să vezi cum arăți cu o altă culoare la par, cu o altă formă a nasului sau un alt model de tunsoare, trebuia să știi Photoshop. Acum e mai simplu că niciodată să ne schimbăm înfățișarea cu ajutorul filtrelor din aplicațiile de social media.

De la filtre care ne fac să arătăm mai luminoși, ne schimbă culoarea ochilor, a părului, ne reconturează fața, până la cele care ne transformă în animale sau în diverse obiecte, toate sunt o banalitate în ziua de astăzi. Și fără vreun ajutor de la Photoshop.

„Imaginea pe care o ai  în minte despre tine nu este chiar aceeași cu cea din realitate”, a explicat Nicholas Epley, profesor de științe comportamentale la Universitatea din Chicago Booth School of Business. „Interesant este că oamenii nu știu cu adevărat cum arată”, mai spune expertul.

Acum pe TikTok e la modă funcția care îți inversează în oglindă imaginea când îți faci selfie cu ajutorul camerei frontale a telefonului mobil. Practic, îți arată cât de simetrică este fața ta și cum te văd ceilalți atunci când te privesc, pentru că imaginea pe care ceilalți o văd nu este cea pe care o vezi tu în oglinda din baie, ci una inversată din punct de vedere optic, notează LadBible.

Epley a spus că imaginea pe care o avem despre noi înșine în mintea noastră este o versiune mai atractivă, motiv pentru care selfie-urile noastre par uneori ciudate, chiar și pentru noi înșine.

Există un boom al tulburărilor alimentare în rândul adolescenților, pe care aceștia le pun parțial pe seama perturbării rutinei de către pandemie și pe concentrarea masivă pe rețelele sociale, acolo unde cei mai mulți dintre utilizatori postează o imagine îmbunătățită a lor, ceea ce creează iluzia perfecțiunii la care ajungem să aderăm, însă pe care e imposibil să o și atingem practic, iar acest lucru poate sa genereze frustrări.

Astfel de filtre și trucuri care ne îmbunătățesc aspectul fizic pot contribui la scăderea stimei de sine, în special pentru persoanele care încă sunt în căutarea granițelor propriei lor identități și încă nu au formată o personalitate care să le confere suficientă încredere în ei înșiși, dincolo de imperfecțiunile fizice pe care le avem cu toții.