22 nov. 2021 | 13:47

Oficial, nu mai sunt bani de pensii în România, dar există metode ca să nu ajungi să supraviețuiesti din mila celor din jur

ACTUALITATE
Oficial, nu mai sunt bani de pensii în România, dar există metode ca să nu ajungi să supraviețuiesti din mila celor din jur

Vești proaste pentru toți pensionarii din România. Nu mai sunt bani de pensii, conform Ralucăi Turcan, actualul ministru interimar al Muncii.

Vestea a fost dată astăzi, în contextul formării unui guvern legitim, cu o coaliție între PNL, PSD și UDMR.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, spune că din 26 noiembrie România nu va mai avea bani de pensii și salarii, pentru că fondurile au fost luate de la Ministerul Muncii la rectificarea bugetară.

Într-un mesaj trimis pe grupurile interne ale PNL, Turcan îl acuză pe premierul interimar Florin Cîțu că „e dispus să joace la poker până și banii de pensii

De asemenea, Turcan îl acuză pe Florin Cîțu și de „lipsă de responsabilitate”.

„Florin, ești dispus să joci la poker până și banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău și-ți spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii și de alocații, pentru că i-ai luat la rectificare doar că să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, a scris Turcan, citată de aceeași sursă.

Cine e de vină că nu mai sunt bani de pensii

Este vorba despre peste 2,7 miliarde de lei care au fost tăiați de la Ministerul Muncii la prima rectificare bugetară, cu promisiunea că banii vor fi dați înapoi la a doua rectificare. Însă o nouă rectificare nu poate fi făcută câtă vreme România nu are un guvern cu puteri depline, așa că banii nu au ajuns înapoi la Ministerul Muncii.

Dar nu e totul pierdut. Ca să nu ajungi să supraviețuiesti din mila celor din jur, există metode. Poți să economisești bani pentru pensia ta. Dacă te bazezi pe câteva reguli simple, economisirea poate să devina la fel firească precum plata lunară a abonamentului la telefon.

În primul rând, ar fi indicat să economisești 15% din venitul tău lunar. În funcție de bancherul sau managerul de bani pe care îl vei întreba, procentul recomandat de economisire lunară variază în general între 10 și 15%. La un salariu net de două mii de lei pe lună, 15% reprezintă trei sute de lei.

Astfel, dacă ai depune trei sute de lei în fiecare lună într-un cont care îți oferă o dobândă anuală de doar 2%, după 20 de ani ai avea aproape 89.200 de lei (72.000 din acumularea banilor depuși și 17.200 de lei din dobândă).

De asemenea, experții sfătuiesc să alegi investiții care au costuri reduse. Aici ar intra fondurile de pensii private obligatorii, fondurile de pensii facultative și fondurile de investiții deschise.