22 sept. 2021 | 14:35

Oamenii de știință au printat 3D celule cerebrale vii: ce înseamnă asta pentru viitorul bioprintării

ACTUALITATE
Oamenii de știință au printat 3D celule cerebrale vii: ce înseamnă asta pentru viitorul bioprintării

O echipă de oameni de știință, folosind o nouă tehnică laser, a reușit să imprime 3D celule cerebrale vii și funcționale ale șoarecelui în laborator.

Majoritatea neuronilor, în special neuronii ganglionari ai rădăcinii dorsale, au supraviețuit mai mult de două zile după ce au fost tipăriți. Acest lucru îi face să fie instrumente viabile pentru cercetarea preclinică, potrivit cercetărilor din revista Micromachines.

În timp ce capacitatea de a imprima neuroni vii poate duce la transplanturi pentru a înlocui celulele pierdute din leziuni cerebrale sau boli neurodegenerative, oamenii de știință din spatele lucrării au explicat într-un comunicat de presă că nu tocmai acesta este scopul.

„În general, oamenii ajung de multe ori la concluzii atunci când vorbim despre bioprintare”, a declarat într-un comunicat Hamid Orimi, absolvent al Universității Concordia și coautorul studiului. „Ei cred că acum putem imprima lucruri precum organele umane pentru transplanturi. Deși acesta este un obiectiv pe termen lung, suntem foarte departe de acest punct. Dar există încă multe modalități de a utiliza această tehnologie”.

Chiar dacă obiectivul nu este transplantul de neuroni, echipa speră că celulele creierului imprimate 3D vor ajuta în medicină, îmbunătățind cercetarea medicală. Scopul, a spus Orimi, este de a înlocui modelele pe animale pentru noi teste farmaceutice prin imprimarea și experimentarea pe neuroni umani.

Acest lucru nu numai că ar reduce numărul animalelor ucise în numele științei, dar ar putea face și mai precisă cercetarea preclinică. Testarea medicamentelor experimentale pe țesuturi umane tipărite în laborator le-ar oferi medicilor o idee mai bună despre cât de bine funcționează aceste medicamente, decât atunci când sunt testate pe șoareci sau alte animale, deoarece tratamentele care funcționează pe o specie nu funcționează întotdeauna la fel de bine la altele.

Cercetătorii au creat organe transparente: cum vor ajuta la printarea 3D a unor organe funcționale

Cercetătorii au găsit o modalitate prin care să facă organe transparente, iar asta va ajuta pe viitor la printarea 3D a unor organe funcționale.

Aceștia au reușit să îndepărteze pigmentul organelor iar, ca rezultat, acestea au rămas transparente. Astfel, oamenii de știință pot înțelege mai bine interiorul complex al acestora, la nivel celular.

Pentru asta, se folosesc de tehnica numită SHANEL (Small-micelle-mediated Human organ Efficient clearing and Labeling), prin intermediul căreia pot crea o „hartă” a organelor umane.