Oamenii de afaceri ruși, mână-n mână cu hackerii: cum au dat tunuri de zeci de milioane de dolari și ce legătură are Tesla

Oamenii de afaceri ruși, mână-n mână cu hackerii: cum au dat tunuri de zeci de milioane de dolari și ce legătură are Tesla

Cinci ruși, inclusiv un om de afaceri cu legături cu Kremlinul, aflat acum în custodia SUA, au efectuat o vastă schemă de tranzacționare cu baze informaționale privilegiate, în valoare de 82 de milioane de dolari.

Asta le-a permis să profite de pe urma informațiilor corporative furate prin hacking, au declarat autoritățile americane, conform Reuters.

Vladislav Klyushin, proprietarul unei companii de tehnologie a informației cu sediul la Moscova, despre care procurorii spun că are legături extinse cu guvernul rus, a fost extrădat sâmbătă din Elveția pentru a se confrunta cu acuzațiile de conspirație, fraudă a valorilor mobiliare și alte acuzații, la Boston.

Klyushin, care a fost arestat în Elveția în martie în timp ce se afla într-o excursie la schi, a apărut pentru scurt timp dintr-o închisoare din Massachusetts, în timpul unei ședințe de judecată virtuală. O audiere pentru cauțiune este programată pentru joi, săptămâna asta.

Procurorii l-au acuzat pe el și pe alții de tranzacționare pe baza rapoartelor privind veniturile corporative obținute prin piratarea sistemelor informatice a doi furnizori care ajută companiile să depună rapoarte trimestriale și anuale la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.

Milioane de dolari obținute din hacking, de către ruși

Printre aceste companii se numără IBM Corp, Snap Inc și Tesla Inc. Procurorii au spus că Klyushin, în vârstă de 41 de ani, și angajații companiei sale M-13 LLC au efectuat tranzacții atât pentru ei înșiși, cât și pentru clienți, în schimbul unei reduceri a profiturilor lor.

Autoritățile au spus că sistemele informatice au fost piratate de Ivan Yermakov, un angajat M-13 care se număra printre mai mulți ofițeri de informații militare ruși acuzați în 2018 de desfășurarea unor scheme de hacking, pentru a interveni în alegerile prezidențiale din 2016 și pentru a viza agențiile anti-doping.

Schema a obținut cel puțin 82,5 milioane de dolari din 2018 până în 2020, a declarat SEC într-un proces aferent.

Yermakov rămâne în libertate, împreună cu alți trei inculpați: directorul M-13 Nikolai Rumiantcev și doi oameni de afaceri ruși despre care procurorii spun că au tranzacționat cu informații piratate, Mikhail Irzak și Igor Sladkov.

Avocații lui Klyushin au considerat cazul motivat politic și au susținut că adevăratul motiv pentru care a fost căutat a fost munca și contactele sale în cadrul guvernului rus, care consideră cazul ca parte a unei vânătoare de ruși de către Washington.

Dar în timp ce procurorul american interimar Nathaniel Mendell a subliniat „legăturile extinse” ale lui Klyushin cu Kremlinul, el a spus că autoritățile nu știau de la începutul anchetei de doi ani „unde ne vor duce faptele și ancheta”.

Citește și: