10 mai 2021 | 22:06

O nouă bulă imobiliară? De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-ți cumpăra o locuință

ACTUALITATE
O nouă bulă imobiliară? De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-ți cumpăra o locuință

Pandemia a modificat comportamente și a adus scăderi de venituri în multe domenii. Nu e și cazul imobiliarelor, iar mulți analiști se tem de o bulă speculativă.

Specialiștii din Europa se tem de o posibilă bulă speculativă în domeniul imobiliarelor. Suedia, spre exemplu, se confruntă cu o creștere fulminantă a prețurilor locuințelor și nu e singura țară care remarcă asta. În multe metropole europene preţul locuinţelor a crescut timp de mai multe decenii, stimulat de un amestec de dobânzi reduse, criză de terenuri şi construcţii care nu pot să ţină pasul cu cererea, scrie Reuters.

În anul pandemiei, prețurile au crescut accelerat. Inclusiv în România.

O nouă bulă imobiliară?

Inevitabil, se face legătura cu criza mondială din 2008. Și atunci prețurile imobiliarelor crescuseră accelerat, până să se prăbușească zgomotos. Pandemia a trimis prețurile în sus.

Cererea venită din partea celor care lucrează de acasă a contribuit la creşterea preţurilor iar stimulentele fiscale şi monetare fără precedent, destinate să menţină economiile pe linia de plutire, nu au făcut decât să arunce gaz pe foc.

Luna trecută, spre exemplu, preţul caselor din Marea Britanie a înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii 17 ani. În Berlin, preţurile au crescut cu 11% în ultimul an.

Stockholm, Luxemburg, Moscova şi Bratislava au înregistrat toate creşteri de două cifre ale preţului locuinţelor în ultimele 12 luni şi doar în câteva oraşe, precum Madridul, preţurile au scăzut.

Potrivit analiştilor băncii elveţiene UBS, oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară.

În patru din cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble Index, preţurile la locuinţe sunt supraevaluate şi doar în Varşovia, Milano şi Madrid, preţurile sunt la un nivel rezonabil.

„Pe termen scurt, singura soluţie pentru oameni este să se împrumute din ce în ce mai mult şi asta este o sursă de îngrijorare nu doar pentru indivizi, dar şi pentru societate ca întreg”, subliniază guvernatorul Băncii Centrale a Suediei, Stefan Ingves.

Ce se întâmplă în România

Prețurile la locuințe și terenuri au crescut și-n România pe parcursul anului trecut și continuă să o facă. Pandemia i-a făcut pe mulți să-ți dorească propria locuință sau să investească într-o casă cu teren. Iar programul Noua Casă nu face decât să mențină aprins focul creșterii prețurilor, mai ales că plafonul e unul destul de ridicat.

Interesul, se pare, e mare.

Creditele ipotecare au înregistrat în ultimul trimestru o creștere de 10% față de aceeași perioadă din 2020, când s-a vândut un număr record de locuințe. Programul Noua Casă a început din aprilie și deja sunt înregistrate 200 de cereri pe zi, scrie Digi24.

Programul presupune un avans de 5% pentru locuințele de maximum 70.000 de euro și de 15% pentru locuințe de cel mult 140.000 de euro.

Statul are un buget de 1,5 miliarde de lei pentru programul din acest an, iar 10% din această valoare s-a epuizat deja.