Numărul bugetarilor din România a explodat, după alegeri: cifrele oficiale care îți strică ziua

Numărul bugetarilor din România a explodat, după alegeri: cifrele oficiale care îți strică ziua

În urmă cu o săptămână, aflam detaliile absolut ofensatoare ale sporurilor de care se bucură bugetarii români. Acum, aflăm în sfârșit câți sunt aceștia în România.

Nu mai puțin de 1,249 milioane de salariați bugetari activau în România la finele lui 2020. Aceștia lucrau în instituții de stat, autorități publice, învățământ, finanțe și așa mai departe. Partea supărătoare este că, în timp ce la televizor se promovează intens digitalizarea și reducerea aparatului birocratic, noul guvern a angajat în plus nu mai puțin de 9000 de persoane din momentul în care au preluat conducerea țării, în ultimele două luni ale anului trecut. acestea statistici provin de la Ministerul Finanțelor.

Ca detalii de fond, dacă în luna octombrie a anului trecut activau la stat aproximativ 1,24 milioane de persoane, numărul lor a sărit până la 1,245 milioane în noiembrie, ca la finele lui decembrie să se concretizeze valoarea de mai sus, 1,249.

Acestea nu au fost singurele angajări realizate de instituţiile statului în cursul anului trecut, în condiţiile în care în octombrie 2019, ultima lună înainte de alegerile prezidenţiale, numărul de salariaţi bugetari era de 1,235 milioane persoane, cu aproape 14.000 mai puţin decât în prezent. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cei aproximativ 1,24 milioane de angajaţi de la stat reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariaţi activi la nivelul întregii economii.

Pentru context, din numărul total de bugetari de la finele anului trecut, 801.813 erau angajaţi în administraţia publică centrală, din care 595.722 în instituţii finanţate integral din bugetul de stat. Jumătate dintre aceştia, respectiv 289.377 persoane lucrează în învăţământ, în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar 126.481 în Ministerul de Interne. Tot în structurile guvernamentale, vedem că Ministerul Apărării are 73.805 de angajaţi pe statele de plată, Ministerul de Finanţe 24.677, iar Ministerul Sănătăţii 18.216 de angajaţi.  Dincolo de aceștia, pe lângă salariaţii din administraţia centrală, alte 447.811 persoane lucrează în administraţia locală, din care 274.945 în autorităţi executive locale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: