18 mart. 2021 | 06:00

Nokia se reinventează, din nou: de ce vor rămâne 10.000 de oameni fără locuri de muncă

ACTUALITATE
Nokia se reinventează, din nou: de ce vor rămâne 10.000 de oameni fără locuri de muncă

Vremurile în care Nokia făcea legea în domeniul telefoanelor inteligente a apus demult. Acum, se tot chinuie să se reinventeze pentru a rămâne la suprafață, în defavoarea unui număr masiv de angajați care vor fi concediați.

Nokia are în continuare o colecție foarte stufoasă de brevete pe care le licențiază și monetizează într-o manieră eficientă. Din păcate, multe dintre ele nu mai sunt de actualitate, iar cum viitorul comunicațiilor pare să graviteze în jurul tehnologiilor 5G, grupul finlandez a anunțat investiții masive în cercetare și dezvoltare pe acest segment de piață. Din păcate, momentan, nu sunt bani pentru așa ceva.

Din acest motiv, aproximativ 10.000 de locuri de muncă vor fi tăiate din organigrama Nokia, iar banii economisiți, în timp, se vor reflecta în mai multe brevete. Cel puțin acesta este planul pe următorii doi ani. Aproximativ 11% din totalul angajaților companiei vor fi nevoiți să-și caute de lucru în următoarele 18-24 de luni, conform CNN.

Nici concediera în masă nu va fi însă ieftină. Conform estimărilor inițiale, măsura va costa aproximativ 600 de milioane de euro, jumătate din bani fiind cheltuiți până la finele lui 2021 pentru a compensa viitorii șomeri.

„În Finlanda, am angajat mai mulţi oameni decât am concediat în ultimii doi ani şi ne aşteptăm ca rezultatul deciziei anunţate astăzi să fie unul pozitiv”, spune un purtător de cuvânt al companiei.

Ideea este că Nokia a rămas în urma rivalilor de la Huawei și Ericsson pe partea de brevete pentru rețele de comunicații și vrea să remedieze cât mai repede acest lucru, într-o manieră cât mai eficientă. În prima fază, compania a anunțat un parteneriat cu Google și Amazon Web Services pentru a aduce îmbunătățiri tehnologiei 5G.

De asemenea, compania se află într-un parteneriat strategic cu Microsoft prin care intenţionează să accelereze transformările din toate industriile folosind soluţii tip cloud. Nu trebuie neglijat nici parteneriatul cu NASA pentru instalarea unei rețele 4G pe lună până la finele anului viitor, 2022.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele