Noi motive de bucurie pentru angajații români: concedii medicale plătite, chiar dacă se suprapun
Salariații aflați în carantină vor avea concediile medicale plătite și în cazul în care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevăzute de lege, anunță Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România.
Conform acesteia, măsura reprezintă o adevărată premieră pentru piața muncii de la noi din țară și apare în contextul epidemiologic dificil pe care îl traversăm în această perioadă, în care numărul infectărilor este din ce în ce mai mare și tot mai mulți angajați au nevoie de o astfel de formă de protecție.
Cum va funcționa noua măsură
Potrivit explicațiilor EY România, măsura se va aplica foarte simplu. De exemplu, un angajat intră în concediu astăzi pentru 14 zile. Dar, în decursul acestora, un membru al familiei manifestă simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului să se prelungească.
Prin urmare, în funcție de deciziile pe care le primește de la Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeași afecțiune, dar cu o altă perioadă, de exemplu la trei zile după prima zi din concediul medical anterior.
Suportul legal al măsurii este în ordonanța de urgență a Guvernului numărul 158/2005, care prevede, printre altele, două elemente de bază:
1. „Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică”, scrie în ordonanță.
2. ”Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării”, mai precizează actul normativ.
Angajații români trebuie să știe că și persoanele care nu sunt confirmate ca infectate vor primi concediul medical pentru a se putea carantina, pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică județeană sau, după caz, a municipiului București, și pentru perioada înscrisă în acesta.
De asemenea, și salariații cu contract pe perioadă determinată, dacă termenul pentru care a fost încheiat contractul de muncă s-a încheiat, vor putea primi concediu medical, dar, în cazul lor, indemnizația va fi suportată de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, ei trebuind să depună certificatul medical direct la Casa de Sănătate la care este arondat medicul de familie al beneficiarului.