18 aug. 2021 | 10:00

Nimeni nu mai vrea să muncească și nu doar în România: situația dezastruoasă din Marea Britanie

ACTUALITATE
Nimeni nu mai vrea să muncească și nu doar în România: situația dezastruoasă din Marea Britanie

La aproximativ o săptămână după ce autoritățile române au dublat numărul muncitorilor care vor ajunge în România din afara spațiului european, britanicii confirmă și ei un număr record de locuri de muncă vacante.

Nimeni nu mai vrea să muncească. Toată lumea este nemulțumită de salarii și simte că face prea mult pentru cât este plătită. Deși ai crede că această situație este doar în România, de fapt, se confruntă cu ea majoritatea țărilor dezvoltate. În Marea Britanie a fost acutizată și de Brexit, ruperea de UE care a făcut mai dificilă intrarea străinilor pe piața muncii comparativ cu acum un deceniu, de exemplu.

Se caută muncitori, salarii bune

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a depăşit pentru prima dată un milion, în urma redresării economiei după pandemia de coronavirus (COVID-19), transmit Reuters şi Sky News.

În perioada aprilie – iunie 2021, s-a înregistrat cea mai rapidă creştere a salariilor din 2000, momentul în care a început agregarea acestor informații. Pe de altă parte, analiștii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 182.000 în iulie, faţă de iunie, ajungând aproape de nivelul de dinaintea pandemiei. Astfel, discutăm pe teritoriul Regatului Unit de 28,9 milioane de lucrători, mulți dintre ei reintrând în activitate după atenuarea restricțiilor. Conform Agerpres, însă, în continuare valoarea menționată mai sus este însă cu 201.000 mai mică decât situația premergătoare pandemiei.

În privința ratei de șomaj, aceasta s-a aflat la 4,7% în perioada aprilie – iunie 2021. Este important de reținut că, în Marea Britanie, șomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 1,90 milioane la 30 iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul anului. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021. La apogeul pandemiei, în mai 2020, acest program a facilitat plata salariilor pentru 8,9 milioane de salariați din Regat.

„Ştiu că încă ne confruntăm cu dificultăţi dar datele sunt promiţătoare. Există acum mai mulţi angajaţi pe statele de plată ale companiilor britanice decât în orice moment din martie 2020 iar numărul persoanelor incluse în schema de sprijinire a locurilor de muncă este la cel mai redus nivel de la lansarea programului”, a afirmat Sunak.

În privința locurilor de muncă vacante, 953.000, cele mai multe dintre sunt în industria ospitalității – HoReCa și industria alimentară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele