Ne-am făcut din nou de râs în fața UE: adevărul despre banii românilor

Ne-am făcut din nou de râs în fața UE: adevărul despre banii românilor

Din nefericire, atunci când vine vorba despre statistici financiare, țara noastră ocupă locuri codașe în clasamentele Uniunii Europene. Așa se întâmplă și cu venitul median al cetățenilor, exprimat în euro.

Pentru a înțelege mai bine termenul economic de „venit median”, trebuie să știm faptul că acesta nu face referire la salariul mediu pe economie într-o anumită țară. Mai exact, venitul median e mai mic decât salariul mediu, atunci când ponderea salariaților cu salarii mici este mai mare. De asemenea, e mai mare ca salariul mediu pe economie, atunci când ponderea celor cu salarii peste medie este mai mare.

România nu stă bine în clasamentele UE

Conform celui mai recent studiu realizat de Eurostat, țara noastră se situează pe ultimul loc în UE la venitul median al cetățenilor săi exprimat în euro.

Experții din cadrul Eurostat au întocmit și un tabel relevant pentru studiul efectuat, din care putem observa care este nivelul median la nivelul Uniunii Europene, ca medie și ne putem da seama cât de departe suntem de acest standard.

venit-median

„Raportarea la PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard, care arată nivelul de trai ajustat după nivelul prețurilor locale, prezintă România la 72% din media UE, mult peste Bulgaria (55%) și foarte aproape de Ungaria (74%) sau Polonia (76%).

Dar aceea este o MEDIE care nu ține cont de distribuția veniturilor între cei mai bogați și cei mai săraci, iar prețurile apar reduse, pentru că așa rezultă din cursul de schimb al leului în raport cu euro”, potrivit datelor cursdeguvernare.ro.

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de iunie 2020 şi cu 1,4% faţă de luna precedentă. Potrivit statisticilor oficiale ale Institutului Național de Statistică, cele mai mari valori ale acestuia se înregistrează în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

În schimb, cele mai mici valori ale salariului rămân în hoteluri şi restaurante, unde media naţională este de 1926 lei.

Citește și: