NASA investește o avere în cea mai importantă idee: cum poate fi produsă mâncare în spațiu
NASA, SpaceX sau Blue Origin sunt trei dintre companiile care vizează o călătorie spațială de lungă durată. Deocamdată, nimeni n-are rețeta, dar NASA vrea să rezolve una dintre cele mai mari probleme.
Deep Space Food Challenge este o competiție internațională prin care NASA și Agenția Spațiață Canadiană vor să găsească ideea prin care astronauții, implicați în misiuni spațiale de lungă durată, ar putea fi hrăniți. Premiul e de 500.000 de dolari, cu termenul limită fixat pentru 30 iulie.
Câștigătorii acestei competiții vor fi anunțați pe 20 septembrie, iar 20 de echipe vor intra în faza a doua. Banii vor fi oferiți celor care dezvoltă metode pentru ca astronauții să producă hrană în spațiu. În prezent, astronauții de pe Stația Spațială internațională se hrănesc cu mâncare creată pe Pământ transportată acolo.
Competiția NASA e importantă și pentru ce se întâmplă pe Pământ
Așa cum în filmul Marțianul protagonistul reușește să cultive cartofi în solul de pe Marte, așa și ideea care câștigă competiția se poate dovedi excepțională și pe Pământ. Rezultatele competiției vor putea fi aplicate și pentru regiuni cu condiții dure de pe glob.
Prima etapă este deja în desfășurare și proiectele pot fi înregistrate până pe 28 mai. Se pot înscrie echipe din toate țările, iar termenul limită pentru a înscrie ideile e 30 iulie.
Fiecare dintre cei care vor câștiga trebuie să țină cont că, odată plecați de pe Pământ, astronauții vor avea resurse limitate la bordul navetei. Atât combustibilul, cât și eventualele îngrășăminte sau chiar semințe nu pot fi în stoc prea mare. În cel mai bun caz, vorbim de o cale de-a cultiva legume fără nevoia de sol, dar și de-o cale de-a printa 3D mâncare, ceea ce ar extinde meniul.
În vremea dezvoltării misiunilor Apollo de către NASA, cea mai bună idee a fost de-a deshidra mâncarea și de-a o rehidrata cu apă caldă. Totuși, e cam greu de cărat prea multă apă. O astfel de resursă ar putea fi într-o cantitate rezonabilă pentru până la două săptămâni, apoi e incert.