NASA descoperă o planetă „ciudată” asemănătoare Pământului cu atmosferă „necunoscută”

NASA descoperă o planetă „ciudată” asemănătoare Pământului cu atmosferă „necunoscută”

Descoperirile despre spațiul cosmic nu încetează să ne surprindă. Cercetătorii din cadrul NASA și cei de la Universitatea din New Mexico au descoperit o nouă planetă, care ar putea avea multe în comun cu Terra.

Planeta nou descoperită este de trei ori mai mare decât Pământul și a fost denumită de oamenii de știință TOI-1231b. Cei de la NASA au descoperit exoplaneta TOI-1231 b orbitând o stea pitică M.

Ciudata planetă se află la o distanță de 90 de ani lumină distanță de Pământ, potrivit oamenilor de știință de la NASA.

Atmosfera planetei este de aproximativ 330 Kelvin sau 56,85 grade Celsius.

TOI-1231b are propria atmosferă și orbitează în jurul unei stele

„Chiar dacă TOI-1231b este de opt ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare, temperatura sa este similară cu cea a Pământului, datorită stelei sale gazde mai răcoroase și mai puțin strălucitoare”, a spus dr. Diana Dragomir , astronom în Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea din New Mexico.

Conform oamenilor de știință, exoplaneta TOI-1231b, își orbitează steaua o dată la 24,3 zile. Cu toate acestea, planeta în sine este de fapt mai mare decât Pământul și puțin mai mică decât Neptun – am putea să o numim sub-Neptun, a mai spus cercetătoarea.

„Densitatea redusă a TOI-1231b indică faptul că este înconjurată de o atmosferă consistentă, dar compoziția și întinderea acestei atmosfere sunt necunoscute”, a adăugat dr. Dragomir.

Potrivit presupunerilor formulate de cercetători, TOI-1231b ar putea avea o atmosferă compusă în mare parte din hidrogen sau hidrogen-heliu, sau o atmosferă mai densă de vapori de apă.

Comparativ cu cele mai multe planete în tranzit detectate până acum, care au adesea temperaturi arzătoare în sute sau mii de grade, TOI-1231b este impresionant de „rece”, spun cercetătorii.

Descoperirea noii planete scoate la iveală cât de puține lucruri știm despre Univers. Totodată, adepții teoriilor extraterestre ar putea vedea în această descoperire o șansă reală ca, dincolo de Terra, să existe viață inteligentă sub diverse forme.

Citește și: