NASA a lansat telescopul James Webb: ce va studia în spațiu
Telescopul NASA, James Webb, a fost lansat în prima zi de Crăciun. Imediat ce va atinge spațiul, acestuia îi va trebui o lună pentru a ajunge la destinație, unde va studia „începutul” (și la propriu, și la figurat).
În ciuda multelor întârzieri de lansare, cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile, telescopul James Webb a fost, în sfârșit, trimis în spațiu în data de 25 decembrie Acesta va avea de parcurs o călătorie de o lună, până când va ajunge la destinație.
Spre deosebire de fratele său mai mare, Hubble, telescopul James Webb pare un plan mult mai ambițios al oamenilor de știință, având ca scop parcurgerea unei distanțe semnificativ mai mari, cu speranța obținerii unor rezultate pe măsură.
Ce va studia telescopul James Webb, proaspăt lansat
În mod evident, pentru a cunoaște viitorul, trebuie ca mai întâi să ne cunoaștem trecutul (cel menit să se tot repete, conform unei vechi zicale). James Webb ar urma să rămână într-un punct aproape fix, la o distanță oportună de planeta noastră, și va studia fenomenele ce se petrec în cosmos, încercând să afle detalii referitoare la începuturile anumitor galaxii. Pe scurt, va analiza atmosferele diferitor planete din imediata învecinătate (sau nu) și va încerca să răspundă la unele dintre cele mai importante întrebări ale omenirii, în ceea ce privește formarea galaxiilor și, de ce nu, legate de Big Bang, marea necunoscută a noastră.
Telescopul va folosi o tehnologie net superioară predecesoarelor sale, dispunând de o rezoluție de 100 de ori mai mare. NASA a trebuit să scoată din buzunar, pentru construirea acestuia, aproximativ 10 miliarde de dolari. Cu toate astea, poate cea mai importantă resursă cheltuită a fost timpul. Aproape 20 ani le-a luat cercetătorilor să pună la punct tehnologia necesară aferentă telescopului James Webb.
Mai mult, lansarea în spațiu a acestuia a suferit nenumărate amânări, cea mai recentă fiind programată de Halloween. Crăciunul pare să le fi ținut mai mult noroc cercetătorilor de la NASA.