Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ninsori și ploi până marți, ce se întâmplă cu vremea

Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ninsori și ploi până marți, ce se întâmplă cu vremea
Alerta meteo ANM de ninsori puternice in Romania

Experții în meteorologie au emis o nouă alertă ANM de cod portocaliu de viscol, ninsori și ploi, ce va fi în vigoare până în dat de marți, 28 decembrie. Iarna și-a intrat în drepturi, în special în zonele montane. Ce regiuni din țara noastră vor fi cele mai afectate de aceste fenomene meteorologice extreme.

Cod portocaliu de ninsoi și viscol în România

Deși este bucuria fiecărui copil să aibă zăpadă de Crăciun, iată că România este împărțită între ploi și ninsori în primele zile de Crăciun și în perioada 25 decembrie – 28 decembrie. Specialiștii meteo susțin că vom avea ploi moderate cantitativ, vânt puternic și polei în weekendul de Crăciun.

Meteorologii de la Agenția Națională de Meteorologie au emis un cod porticaliu de ploi şi ninsori în zona Banatului, Crişanei şi, pe arii restrânse, în Transilvania şi partea de nord-vest a Olteniei.

Apoi, în zonele montane din România, respectiv în judeţele Bihor, Cluj, Alba, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş vom avea parte de un cod portocaliu de ploi. Românii sunt sfătuiți să stea în locuințele lor, până când va trece potențialul pericol.

De asemenea, duminică, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun și luni, 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, românii din sudul Moldovei vor avea parte de ceață, polei și ploi.

„În intervalul menţionat temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ în cea mai mare parte a ţării. În zona montană înaltă, iar începând din seara zilei de sâmbătă (25 decembrie) şi în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ninsori şi lapoviţă, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.

Îndeosebi pe parcursul zilelor de duminică (26 decembrie) şi luni (27 decembrie) pe alocuri se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, în Crişana şi nord-vestul Transilvaniei”, sunt datele oferite de către cei de la Administrația Națională de Meteorologie.

Cod galben de ploi și ninsori în a doua zi de Crăciun

Luni, 27 decembrie, turiștii care sunt plecați într-un sejur la munte se vor bucura de o vreme ca în povești, cu zăpadă și ninsori cât cuprinde. Vântul va prezenta intensificări temporare în regiunile sudice, cu viteze de 40 – 50 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 60 – 70 km/h spulberând zăpada.

Totodată, experții ANM au emis cod galben de ploi şi ninsori însemnate cantitativ în primele două zile de Crăciun, sâmbătă de la ora 10.00 până duminică la ora 12.00, în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Bacău, Harghita, Mureş, Alba, Arad, Timiş, Mehedinţi şi Gorj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI