08 apr. 2021 | 10:49

Mutarea surpriză făcută de Revolut în România ca să concureze cu băncile. Pregătește cea mai așteptată opțiune

ACTUALITATE
Mutarea surpriză făcută de Revolut în România ca să concureze cu băncile. Pregătește cea mai așteptată opțiune

Revolut a pornit ca un produs fintech, încă e așa ceva, dar vrea și câteva dintre calitățile unei bănci. În pregătirea unei noi opțiuni pentru 2021, compania a recrutat un angajat cheie.

Compania a numit-o pe Gabriela Simion în funcția de Head of Lending. Aceasta are experiență de peste 20 de ani în banking, iar ultima poziție ocupată înainte de Revolut a fost director general adjunct la Intesa SanPaolo Bank.

Revolut avea mai multe poziții deschise pentru biroul din București, inclusiv cea de general manager, conform Wall-Street. Compania are de doi ani licență bancară, prin entitatea din Lituania, și pregătește mai multe produse de creditare și economisire specifice băncilor tradiționale.

În România, compania a anunțat, în noiembrie 2020, IBAN în lei oferit prin Libra Internet Bank. În 2021, a anunțat lansarea Revolut Bank și pentru clienții locali. IBAN-ul înseamnă că ți-ai putea lua salariul direct în contul fintech-ului. A doua fază presupune creditarea.

Cum funcționează în România Revolut Bank

În ceea ce privește creditarea, în ţările în care oferă astfel de produse, compania se orientează către tineri, credite de consum şi carduri de credit. Valoarea totală a împrumutului e raportată la câți bani încasează utilizatorului. Ultimele vești pe subiect erau că lansarea creditării ar fi programată pentru iunie – iulie.

La cardul de credit, pe Lituania, limita e de 6.000 de euro (în condițiile în care te încadrezi), iar la credit, tot pe Lituania, limita e la 15.000 de euro.

În ceea ce privește funcționarea ca „bancă”, Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului BNR, a spus că Revolut Bank n-are autorizație din partea BNR. Totuși, poate funcționa chiar și așa. Bichi a explicat că Banca Lituaniei, în calitate de autoritate de supaveghere competentă, a notificat BNR pentru prestarea de servicii în mod direct pe teritoriul României de către Revolut Bank pe 4 martie 2020.

Sub această informare sunt prevăzute două activități: atragere de depozite și alte fonduri rambursabile.

„[…] fiecare stat membru al UE trebuie să se asigure că pe teritoriul său funcționează o schemă de garantare a depozitelor bancare recunoscută oficial. […] aproape toate depozitele constituite la Revolut Bank UAB sunt garantate de către schema de protecție a depozitelor din Lituania, cu respectarea reglementărilor europene și naționale aplicabile, dintre care amintim limita de acoperire (garantare) de 100.000 de euro pe persoană”, a explicat la acel moment Cristian Bichi.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele