Multe mașini vândute în România au asta: gestul care se poate pedepsi cu închisoarea

Multe mașini vândute în România au asta: gestul care se poate pedepsi cu închisoarea

Când cumperi o mașină la mâna a doua din România, te expui la o serie stufoasă de riscuri. Multe dintre gesturile comune al samsarilor vor ajunge însă să fie pedepsite cu închisoarea.

Un nou proiect înaintat în Senatul României își propune să pedepsească cu închisoarea un gest aparent banal al vânzătorilor de mașini de pe meleaguri mioritice. Este vorba de modificarea kilometrajului cu scopul de a induce în eroare cumpărătorul. Având în vedere cât de ușor se poate face asta și cât de mulți români sunt păcăliți în mod regulat de respectiva practică, dacă proiectul se va legifera, foarte mulți riscă să ajungă după gratii.

Modificarea kilometrajului în România, o problemă gravă

Străzile din România continuă să fie dominate de autoturisme la mâna a doua. Un număr record de mașini din vest își găsesc obștescul sfârșit în țara noastră, după ce au fost vândute și revândute. Problema nu este procesul efectiv de a te orienta către un autovehicul la mâna a doua, cât faptul că s-ar putea să vină la pachet cu o serie stufoasă de probleme.

Având în vedere probleme ascunse de un kilometraj modificat, proiectul ajuns în Senat are mari șanse să fie dezbătut în regim de urgență și legiferat. Ca referință, dacă inițiativa va fi promulgată, persoanele care apelează la o escrocherie pentru a ascunde gradul de uzură al mașinii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la un an sau amendă penală.

Pedeapsa nici măcar nu va cădea doar în sarcina celui care efectuează operațiunea, ci și a persoanei care cere modificarea kilometrajului și, nu în ultimul rând, a vânzătorului mașinilor cu kilometrajul ”măsluit”. Cu alte cuvinte, dacă știi pe cineva care obișnuiește să facă așa ceva, ar fi bine să-l descurajezi. Nu știu dacă merită să ajungi după gratii pentru a vinde un autoturism mai repede second-hand.