23 iun. 2021 | 10:30

Moment istoric pentru Microsoft: compania s-a apropiat și mai mult de Apple, cât valorează gigantul fondat de Bill Gates

ACTUALITATE
Moment istoric pentru Microsoft: compania s-a apropiat și mai mult de Apple, cât valorează gigantul fondat de Bill Gates

Competiția dintre Microsoft și Apple are o lungă istorie pe piață, iar gigantul fondat de Bill Gates a ajuns în punctul în care se poate lăuda cu o performanță financiară impresionantă, chiar dacă mai are mult de lucru.

Până la finele zilei de ieri de tranzacționare de la bursa din New York, valoarea totală a acțiunilor Microsoft sau evaluarea companiei a depășit pragul psihologic de 2000 de miliarde capitalizare de piață. Din acest moment, singura companie mai valoară decât gigantul co-fondat de Bill Gates și Paul Allen rămâne Apple. Aceasta din urmă este evaluată la peste 2.200 de miliarde de dolari.

În teorie, a mai existat o companie care a depășit 2000 de miliarde evaluare la bursă, Aramco din Arabia Saudită, dar acel moment istoric s-a petrecut în decembrie 2019, iar la ora actuală se mulțumește cu aproximativ 1900 de miliarde de dolari.

Ca referință, din 2014, la conducerea companiei Microsoft este Satya Nadella care a transformat gigantul din Redmond într-o forță importantă pe partea serviciilor de cloud și a eficientizat mult activitatea companiei. De când a preluat conducerea, capitalizarea a crescut de cinci ori. Punctual, acțiunile Microsoft au crescut cu 19% în acest an, iar 2020 a fost extrem de bun, în condițiile în care milioane de oameni au lucrat de acasă și au folosit diverse produse ale companiei.

Pentru a înțelege mai bine rata de creștere a gigantului, poți avea în vedere un aspect simplu. Microsoft a depășit pentru prima oară pragul de 1.000 de miliarde în iunie 2019, iar doi ani mai târziu a ajuns la dublare. Spre comparație, între 2007 și 2017 capitalizarea nu a depășit niciodată 500 miliarde, un punct extrem de jos fiind în martie 2009, când a scăzut la sub 150 miliarde dolari.

Acțiunile au crescut cu 64% față de martie 2020, când a început pandemie. Încasările Microsoft pentru trimestrul fiscal anterior au fost de 41 de miliarde de dolari. În ceea ce privește ceilalți giganți din piață, Apple are o capitalizare de 2.240 miliarde dolari, Amazon este la 1.770 miliarde, iar Alphabet – compania mamă a Google, la peste 1.600 miliarde dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele