Mitul milionului de români întorși în țară, în pandemie: cum s-a ajuns la acea cifră și câți sunt, de fapt

Mitul milionului de români întorși în țară, în pandemie: cum s-a ajuns la acea cifră și câți sunt, de fapt

În ultimul an s-au vehiculat niște cifre fantastice legate de numărul românilor care au revenit în țară, în pandemie. Oficialitățile au gravitat între un milion și 1,3 milioane de persoane, dar realitatea are mari șanse să fie cu totul alta.

Foarte mulți români s-au panicat în 2020 că vin românii din străinătate să ne îmbolnăvească, au rupt granița, iar cei mai mulți vor ajunge să ne ia locurile de muncă, acestea puține care au mai rămas. Scenariul cu pricina a fost alimentat și de premierul Florin Cîțu și ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”Peste 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020. Este clar că au găsit oportunităţi în România cei care s-au întors, în special în domeniul IT. (…) Toţi s-au întors pentru că rata şomajului în România scade.”, afirma premierul în luna martie a acestui an, povestind parcă de o altă victorie a Guvernului de alianță. În aprilie 2021, valoarea s-a mai ponderat, iar de această dată a venit de la Raluca Turcan. ”Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activităţile sezoniere. Spre un milion de români.”, spunea ministrul.

Surse din Ministerul Muncii au afirmat că acel număr fabulos se bazează pe o sursă externă. Valoarea a fost obținută „potrivit unui studiu care a fost prezentat şi în presa internaţională, aproximativ 1,3 milioane de români ar fi revenit anul trecut în ţară“, însă nu spune şi care este acest studiu şi pe ce date se bazează el, atrag atenția cei de la ZF.ro.

Dacă ne ancorăm însă în statistici ale autorităților române pentru a trage o concluzie clară despre situația românilor întorși în țară și câți sunt ei, de fapt, cifrele sunt cu totul altele. De exemplu, doar 1889 de români dintre cei care s-au întors din străinătate s-au înregistrat pentru un loc de muncă sau șomaj în 2020.

„ANOFM are evidenţa cetăţenilor ro­mâni care se întorc în ţară şi se înre­gistrează ca persoane în căutarea unui loc de mun­că/şomeri, numărul acestora fiind foarte mic. Astfel, în anul 2020 s-au în­registrat 1.889 de persoane care s-au întors din străinătate, din care 1.859 au lucrat cu forme legale“, a trans­mis Ministerul Muncii.

Citește și: