Ghid complet | Unde și cum votezi la prezidențiale dacă te afli în diaspora

Ghid complet | Unde și cum votezi la prezidențiale dacă te afli în diaspora

Mai sunt doar câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale. În premieră, anul acesta, românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, pentru a nu mai sta la cozi interminabile, cum s-a întâmplat în 2014. Poate te afli în străinătate și vrei să știi unde și cum votezi. Așa că ți-am pregătit un ghid complet.

Românii din diaspora vor avea la dispoziție, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 800 de secții de votare, anunță Ministerul de Externe de la București.  Pentru prima dată, votul din străinătate se va desfășura timp de trei zile pentru fiecare tur de scrutin: 8, 9 şi 10 noiembrie – pentru primul tur şi 22, 23 şi 24 noiembrie – pentru al doilea tur.

Astfel, autoritățile vor să se asigure că nu se repetă situația din 2014, când s-a stat la cozi interminabile. La fel s-a întâmplat și la alegerile europarlamentare din 26 mai, când unii români din diaspora s-au așezat la coadă de la primele ore, dar n-au ajuns să voteze până la închiderea urnelor.

Cum și unde votezi la prezidențiale dacă ești în diaspora

Secțiile de votare din străinătate sunt deschise în școli, centre culturale, hoteluri, restaurante sau spaţii de divertisment pentru copii. Practic, locurile care au putut fi identificate de ambasade și care puteau fi folosite pentru alegeri.

În total, AEP a aprobat 835 de secţii de votare în străinătate, cele mai multe fiind în Spania – 143. În Italia, de asemenea, au fost aprobate 142 de secţii de votare, dintre care 5 la Roma, împărţite la Ambasadă, Consulat, respectiv Institutul Cultural Român.

La Milano, pe lista AEP figurează trei secţii de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o şcoală.

În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 72, dintre care 18 sunt la Londra. Printre spaţiile în care va exista o secţie de votare, în Londra, se numără şi restaurantul „Dracula”.

Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii aprobate de AEP. Cinci dintre aceste secţii sunt în Paris. AEP a aprobat înfiinţarea a 37 de secţii de votare în Republica Moldova, dintre care 12 sunt în Chişinău.

Pentru secțiile de vot din străinătate au fost tipărite 4,5 milioane de buletine de vot.

Locațiile secțiilor de votare din diaspora le găsești AICI.