Se prăbușește Bitcoin? Cum au ”dispărut” sute de miliarde de dolari din piața criptomonedelor
E, din nou, panică mare în piața criptomonedelor, după ce Bitcoin a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 14 săptămâni. Sute de miliarde de dolari au fost ”șterse” peste noapte.
Bitcoin pare că se prăbușește accelerat la mijlocul acestei săptămâni. A scăzut, pentru prima dată în ultimele 14 săptămâni, sun 40.000 de dolari. Marți se tranzacționa undeva la 38.500 de dolari, iar miercuri urcase puțin peste pragul de 39.000 de dolari. Cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, investitorii au intrat în panică.
Ultima dată când Bitcoin se afla sub 40.000 de dolari era pe 9 februarie.
Se prăbușește Bitcoin?
Bitcoin dă semne că-și pierde accelerat valoarea, o situația generată de vânzările masive începute de săptămâna trecută. Investitorii par din ce în ce mai sceptici, iar personalități vocale pe aceast subiect, cum e Elon Musk, nu fac decât să agraveze lucrurile pentru cei care au crezut că se pot îmbogăți peste noapte.
După ce Tesla a anunțat că nu mai acceptă Bitcoin la achiziția unui model electric, piața criptomonedelor a pierdut peste 300 de miliarde de dolari.
Același lucru s-a întâmplat și acum – piața monedelor virtuale a pierdut încă 280 de miliarde de dolari din valoarea totală, după ce Bitcoin s-a dus accelerat sub pragul de 40.000 de dolari. Dacă-ți aduci aminte, criptomoneda s-a tranzacționat la un moment dat și cu 64.000 de dolari, vârful de până acum.
În tot acest context dificil, anunțurile venite de la Beijing n-au făcut decât să agraveze situația. Banca Populară a Chinei a reiterat că monedele digitale nu pot fi utilizate ca formă de plată. Decizia e susținută și de marii operatori de plăți de acolo.
„Monedele virtuale nu ar trebui și nu pot fi utilizate pe piață, deoarece nu sunt monede reale”, arată PBOC.
Dacă vrei, totuși, să vezi și partea luminoasă a acestei povești te poți consola cu ideea că Bitcoin are o valoare cu 40% mai mare decât cea consemnată în aceeași perioadă a anului trecut și bifează un salt spectaculos de 320% în ultimele 12 luni. E ceva, dar nu se știe cât va dura.
Mulți analiști avertizează că totul se poate dovedi a fi, de fapt, doar o bulă speculativă. Dar nimeni nu știe asta decât în momentul în care bula se sparge.