Miliardarul lumii care riscă totul pentru o călătorie de 11 minute în spațiu. Cât de riscantă e decizia lui Bezos

Miliardarul lumii care riscă totul pentru o călătorie de 11 minute în spațiu. Cât de riscantă e decizia lui Bezos

Jeff Bezos va fi unul dintre călătorii care vor lua parte la prima cursă spațială comercială. CEO-ul Amazon are o avere estimată de Forbes la peste 195 de miliarde de dolari, iar presa din SUA se întreabă cât de mult riscă unul dintre cei mai bogați pământeni, pentru cursa istorică.

Dacă ai avea atât de mulți bani, ai risca să îți pierzi, poate, inclusiv viața, pentru a zbura 11 minute in spațiu?

Aceasta este întrebarea celei mai recente și aprinse dezbateri a jurnaliștilor CNN.

Cât de riscantă este călătoria lui Bezos în spațiu?

Din punct de vedere istoric, călătoriile în spațiu sunt riscante. Aici nu încape loc de îndoială.

Deși riscurile nu sunt neapărat astronomice pentru călătoria lui Bezos în cosmos, întrucât compania sa spațială Blue Origin a petrecut cea mai bună parte a ultimului deceniu perfecționându-și racheta suborbitală New Shepard, cu siguranță nu vorbim despre o banalitate lipsită de riscuri.

Iată cum va arăta zborul lui Bezos și ce urmează să se întâmple în timpul zborului istoric.

Când majoritatea oamenilor se gândesc la zborul spațial, se gândesc la un astronaut care înconjoară Pământul, plutind în spațiu, cel puțin câteva zile.

Nu asta vor face și călătorii noștri spațiali, alături de Jeff Bezos.

În linii mari, zborul va dura 11 minute. Zborurile suborbitale diferă mult de zborurile orbitale de tipul celor pe care ni le imaginăm noi, atunci când ne gândim la zborurile spațiale.

Zborurile New Shepard ale Blue Origin vor fi călătorii scurte, în sus și în jos, la marginea spațiului cosmic.

Rachetele orbitale trebuie să acumuleze suficientă putere pentru a atinge cel puțin 17.000 de mile pe oră. Totuși e bine de știut că zborurile suborbitale necesită mult mai puțină putere și viteză.

New Shepard e proiectată să atingă de aproximativ trei ori viteza sunetului. Ea zboară direct în sus până când racheta își consumă cea mai mare parte a combustibilului. Noua capsulă Shepard de la Blue Origin, care este complet autonomă și nu necesită pilot, nu a avut niciodată un accident exploziv în 15 zboruri de testare.

Totuși, vitezele mari și altitudinile mari prezintă riscuri inerente și chiar și erorile mici pot avea consecințe mari, însă capsula în care călătorește Bezos va fi presurizată, așa că nu are nevoie de un costum special pentru a-l păstra în siguranță și va avea acces la o mască de oxigen, în cazul în care cabina își pierde presiunea.

Nava spațială este, de asemenea, echipată cu un sistem conceput pentru a arunca capsula New Shepard și pasagerii departe de rachetă, în caz de urgență.

Nu există garanții cu privire la siguranța pasagerilor

Chiar și în aceste condiții, nu există nicio modalitate de a garanta la nivel absolut siguranța pasagerilor, în cazul în care New Shepard nu funcționează corect.

Chiar dacă zborurile suborbitale sunt mai puțin riscante decât misiunile orbitale, ele pot fi totuși mortale.

Unul dintre avioanele spațiale suborbitale ale Virgin Galactic, de exemplu, s-a destrămat în 2014, când unul dintre copilotii vehiculului a lansat prematur sistemul de pene conceput pentru a menține ambarcațiunea stabilă la coborâre.

Prin urmare, Jeff Bezos nu este pus la adăpost de riscuri în misiunea sa spațială. Sperăm doar că miliardarul va reveni în sigurnață cu picioarele pe Pământ, după cele 11 minute istorice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: