19 nov. 2021 | 13:30

Metode simple prin care dezaburești rapid mașina: trucuri pe care ar trebui să le știe orice șofer

ACTUALITATE
Metode simple prin care dezaburești rapid mașina: trucuri pe care ar trebui să le știe orice șofer

Una dintre problemele cu mașina, des întâlnite de şoferi, la primele ore ale dimineţii, iarna, este aburirea geamurilor maşinii. Acest lucru se întâmplă pentru că, pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel şi temperatura.

Astfel, aerul din interiorul maşinii este umed din cauza respiraţiei pasagerilor, dar şi mai cald și atunci când se “lovește” de geamurile reci, apa din aer se condensează şi abureşte geamurile.

Iată câteva metode simple prin care poți să îți dezaburești mașina imediat.

Mai întâi, ar trebui să verifici funcţionarea sistemului de încălzire şi climatizare. E indicat să schimbi filtrul de habitaclu (filtrul de polen) când vine sezonul rece. Filtrul de polen are rolul de a reţine impurităţi (praf, fum, gaze de eşapament, cenuşă, polen etc), iar pe timpul verii se îmbâcseşte. Astfel, schimbarea acestuia va avea efecte pozitive asupra calităţii aerului din habitaclu.

Pași simpli ca să-ți dezaburești mașina

Apoi, poți să pornești căldura în mașină și să ieși puțin din mașină cât timp se încălzește. Pornește motorul şi lasă-l să meargă la ralanti pentru câteva minute. Sistemul de climatizare trebui să fie setat pe dezaburirea parbrizului şi a lunetei. Se poate folosi şi parasolarul, pe care să-l poziționezi în aşa fel încât să mărească fluxul de aer care circulă pe parbriz. Așadar, ieși din mașină și deschide puţin geamul la şofer. Efectul va veni mai rapid.

De asemenea, poți folosi o cârpă pentru a curăța interiorul parbrizului. Asigură-te că ai o cârpă în mașină în orice moment, în cazul în care ți se aburesc geamurile. Cu aerul din mașină la o temperatură mai caldă și umiditate redusă pe parbriz, acum poți folosi o cârpă, de preferat una din microfibră și să ștergi întreg parbrizul. Dacă ai folosit aerul condiționat și încălzitoarele, atunci, când vei șterge parbrizul, umezeala nu va reveni și vei putea circula mai departe cu un parbriz curat.

Mai mult, menținerea parbrizului curat va contribui în mare măsură la oprirea aburirii acestuia. În acest sens, poți aplica spumă de ras pe parbriz după curățarea mașinii. Acest lucru creează o barieră de protecție pe parbriz.

Așadar, ia un prosop curat și pune niște spumă de ras pe el. Șterge parbrizul cu prosopul, întinzând spuma de ras pe toată suprafața sa. Apoi, ia un alt prosop curat și șterge complet spuma de ras. Acest lucru ar trebui să îți protejeze parbrizul împotriva aburirii. Jucătorii de hochei pe gheață folosesc acest truc pentru a preveni aburirea măștii de față pe gheață.