15 mart. 2021 | 15:36

Medicina, în fața unei descoperiri fără precedent. Ce află medicii dacă scanează retina copiilor

ACTUALITATE
Medicina, în fața unei descoperiri fără precedent. Ce află medicii dacă scanează retina copiilor

Evoluția științei medicale nu cunoaște limite, iar 2021 ar putea fi anul în care medicina pune bazele rezolvării unei afecțiuni destul de frecventă, însă despre care până acum nu se cunoșteau detalii care să ofere soluții timpurii și tratamente inovatoare.

Copiii care suferă de autism și familiile lor primesc noi speranțe de la cercetători. Se pare că, printr-o tehnologie de ultima generație, afecțiunea poate fi descoperită timpuriu și poate fi crescută eficacitatea tratamentelor.

Descoperirea se bazează pe scanarea retinei, teorie lansată de un om de ştiinţă din Hong Kong

Scanarea retinei poate ajuta la îmbunătăţirea depistării precoce şi a rezultatelor tratamentelor pentru copii, a declarat Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK).

Șansele de succes sunt uriașe la copiii, findca ei sunt în plin proces de creștere și dezvoltare, spune omul de știință, a cărui tehnologie foloseşte o cameră de înaltă rezoluţie cu un nou software care analizează o combinaţie de factori, inclusiv straturi de fibră şi vase de sânge din ochi.

Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism şi pentru a-i introduce în programele de tratament mai repede. Cu cât primește tratament mai repede, cu atât un copil are șanse mai mari de recuperare, subliniază omul de știință.

Cercetătorul și-a testat deja tehnologia într-un studiu, descoperind o rată de succes de aproape 100%. Omul de știință a testat un grup de copii cu vârste curpinse între 6 și 13 ani, 6 cu autism şi 24 dintr-un grup de control. Studiul a scos la iveală că tehnologia omului de știință a reuşit să identifice copiii cu autism în 95,7% dintre cazuri.

Prevalența autismului este destul de însemnată la nivel global. Studiile arată că o persoană din 100 suferă de această afecțiune.

Ce declanșează autismul?

În acest moment nu există o evidență clară a factorilor declanșatori ai afecțiunii, însă experții susțin că, printre aceștia s-ar număra: vârsta înaintată a mamei, unele infecţii materne în timpul sarcinii (cum ar fi rubeolă), moştenirea unor anomalii cromozomiale şi genetice, expunerea la poluanţi chimici în timpul sarcinii, poluarea atmosferică accentuată, naşterea prematură sau privarea de oxigen a creierului copilului la naştere.