Materialele de construcție nu vor mai fi la fel: invenția revoluționară pentru casele viitorului
Cu toții știm că betonul e cel mai utilizat material de construcție de pe planetă. Statisticile arată că, anual, pe planetă se consumă aproximativ 3 tone de beton pe cap de locuitor.
Deși e foarte popular, puțini oameni cunosc că betonul are un impact semnificativ negativ asupra mediului înconjurător, prin urmare, inginerii au descoperit o metodă revoluționara pentru a transforma betonul clasic într-un material mai prietenos cu mediul, dar care să își păstreze proprietățile.
Cercetătorii spun că numai industria betonului este responsabilă pentru aproximativ 8% din emisiile de dioxid de carbon la nivel global. Producția de beton consumă, de asemenea, aproximativ 10% din apă industrială a lumii.
După cum știm, betonul este fabricat din apă, ciment și materiale de umplutură precum nisipul. Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au arătat că pot reduce cantitatea de nisip necesară pentru fabricarea betonului prin înlocuirea cu un material argilos și ușor, obținut pe baza deșeurilor din lucrările de excavare de pe șantierele din jurul orașului Singapore.
Argila a fost încălzită la aproximativ 700 de grade Celsius, ca să capete proprietăți active pentru a spori capacitatea de lipire în beton. Argila activată a fost apoi utilizată pentru a înlocui până la jumătate din pulberea fină de nisip utilizată de obicei la fabricarea betonului. Rezultatul a fost un beton de înaltă performanță, extrem de puternic, care poate reduce cantitatea de beton necesară într-un proiect de construcție.
Proiectul care intră direct în istorie
Acest proiect este unul istoric, pentru că este pentru prima dată când argila uzată a fost utilizată cu succes ca material de umplutură în beton.
Grupul de cercetare explorează, de asemenea, utilizarea altor materiale reziduale pentru a înlocui materialul de umplutură în beton și utilizarea apei de mare și a nisipului de mare pentru a reduce dependența de importurile de apă dulce și nisip de râu din Singapore.
Totodată, cercetătorii studiază utilizarea betonului ca material de captare a carbonului pentru a reduce amprenta sa de carbon și, prin urmare, pentru a-l face mai puțin poluant.