Mașinile electrice ar putea reduce la jumătate cererea de petrol: abia acum înțelegem cum salvează planeta
Un impuls global către electrificarea transportului rutier pentru a reduce emisiile de carbon ar putea reduce cererea pentru capacitatea mondială de rafinare a petrolului la jumătate în 2050, spune firma de consultanță Rystad Energy.
„În viitor vom atinge până în 2050 undeva aproape de 90% din electrificare”, a declarat Mukesh Sahdev, vicepreședinte senior la Rystad Energy, adăugând că acest scenariu ar duce probabil la o scădere cu 50% a capacității de rafinare globale.
Vehiculele electrice vor reduce consumul global de benzină și motorină, însă cererea pentru alte produse petroliere rafinate din sectoarele aviației, maritime și petrochimice ar putea rămâne ridicată din cauza urbanizării, ceea ce va reprezenta o provocare pentru sectorul rafinării, a spus Mukesh.
De altfel, în comunicatul firmei de consultanță aceștia contrazic estimările Agenției Internaționale a Energiei.
„Scenariul comparabil al Rystad Energy vede cererea de petrol la 94 milioane bpd în 2030 și 36 milioane bpd în 2050 și prevede necesitatea unor noi proiecte care să livreze aproximativ 10 milioane bpd de petrol din câmpuri noi în anii 2030. De fapt, ne așteptăm la o creștere mai rapidă a vehiculelor electrice decât AIE, dar nu împărtășim opinia că schimbările de comportament și biocombustibilii vor putea elimina cererea de 23 milioane bpd până în 2030”, a declarat Rystad.
Un viitor fără petrol
„Cum vom răspunde acestor cereri cu o reducere de 50% a capacității de rafinare? Cred că este un semnal important că am putea avea o mulțime de probleme în sectoarele care au o cerere foarte mare”, a adăugat el.
„Acest lucru va duce la o raționalizare semnificativă a activelor pe un întreg segment din lanțul de aprovizionare.”
De exemplu, instalațiile de cocsare, utilizate pentru producerea benzinei și motorinei, ar trebui să-și ajusteze producția pentru a produce mai mult cocs pentru grafit în baterii, a spus el, adăugând că prelucrarea petrolului nerafinat direct în produse petrochimice este o altă tendință.