24 sept. 2021 | 17:50

Mașina e un lux în România: iar ne facem de râs în fața UE

ACTUALITATE
Mașina e un lux în România: iar ne facem de râs în fața UE

Când arunci o privire pe străzile din România, vezi bulevardele și trotuarele pline de mașini. Ai impresia că avem mult prea multe mașini, dar te înșeli amarnic. Într-un clasament recent, România are cel mai mic număr de autoturisme din Uniunea Europeană, raportat la populație.

Biroului European de Statistică (Eurostat) a realizat un clasament în care așază ierarhic țările, în funcție de numărul de mașini raportat la populație.

Surpriză neplăcută pentru România

Din nefericire, apare încă o surpriză neplăcută pentru noi. Nici de data aceasta nu reușim să fim în topul clasamentelor întocmite la nivel european. Experții din cadrul Eurostat susțin că România are cel mai mic număr de autoturisme din Uniunea Europeană raportat la populație.

Important de menționat este, totuși, faptul că, în această analiză, experții care au analizat piața auto din România s-au folosit de date valabile în anul 2019.

Conform analizei Eurostat, cele mai mici procente de autovehicule se înregistrează în România, cu 357 de mașini la mia de locuitori, urmată de Letonia cu 381 de mașini și Ungaria cu 390 de mașini.

În schimb, la polul opus se află Germania. Aici, arată Eurostat, avem cel mai mare număr de autoturisme. Practic, vorbim despre 48 de milioane de autoturisme.

Pe locul al doilea în topul întocmit de Eurostat regăsim Italia cu 40 de milioane de autoturisme și Franța cu 32 de milioane de autovehicule.

Totuși, tot experții europeni ne spun că, între 2015 și 2019 cea mai mare creștere a numărului de autoturisme a fost înregistrată în România (+ 34%), urmată de Lituania (+20%), Ungaria (+19%), Slovacia și Polonia (ambele +18%). Singurul stat membru al UE care a înregistrat o scădere a numărului de autoturisme în perioada analizată a fost Bulgaria (-11%).

Potrivit datelor oficiale mult mai recente, în luna august a acestui an, înmatriculările de autoturisme noi în Europa a înregistrat o scădere de 18,1%, comparativ cu perioada similară din 2020.

În România s-a înregistrat o creștere de 44,6% față de perioada similară a anului trecut. Concret, în august 2021 s-au înregistrat 16.129 de autoturisme, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate doar 11.157 de vehicule.