Marte nu mai e de actualitate. NASA are un plan mult mai ambițios
Interesul pentru explorarea Planetei Roșii pare să apună, din moment ce experții NASA și-au concentrat forțele pentru un proiect ambițios cu privire la planeta Venus.
De curând, NASA a anunțat lansarea a două noi misiuni oficiale, Veritas și Davinci + , pentru a merge pe planeta Venus.
Misiunea Veritas (pentru „emisivitatea lui Venus, știința radio, InSAR, topografie și spectroscopie”) este concepută pentru a cartografia suprafața planetei.
Davinci + (investigația profundă a atmosferei planetei Venus cu privire la gazele nobile, chimia și imagistica) se va concentra asupra atmosferei planetei și va analiza dacă Venus a avut odată oceane.
„Davinci + se aruncă prin atmosfera inospitalieră a lui Venus pentru a-i măsura exact compoziția”, au precizat reprezentanții NASA.
Fiecare misiune va primi 500 de milioane de dolari pentru dezvoltare, cu un termen de lansare preconizat între 2028 și 2030.
„Este uimitor cât de puțin știm despre Venus”
„Este uimitor cât de puțin știm despre Venus, dar rezultatele combinate ale acestor misiuni ne vor spune multe despre planetă”, susține omul de știință Tom Wagner, din cadrul NASA.
„Ne dezvoltăm programul de știință planetară cu explorarea intensă a unei lumi pe care NASA nu a mai vizitat-o de mai bine de 30 de ani”, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al NASA pentru știință.
„Folosind tehnologii de ultimă oră pe care NASA le-a dezvoltat și le-a rafinat de-a lungul multor ani de misiuni și programe tehnologice, începem un nou deceniu al lui Venus pentru a înțelege cum o planetă asemănătoare Pământului poate deveni o seră. Obiectivele noastre sunt profunde. Nu este doar înțelegerea evoluției planetelor și a habitabilității în propriul nostru sistem solar, ci extinderea dincolo de aceste limite la exoplanete, o zonă interesantă și emergentă de cercetare pentru NASA”, a completat expertul.
Venus stârnește curiozitatea oamenilor de știință de mult timp, însă totul a luat alte dimensiuni anul trecut, când un studiu examinat posibila prezență a fosfinei pe Venus, un gaz care este uneori produs de microbi, în norii planetei.
Cele două misiuni vor fi incluse în NASA’s Discovery Program. Acesta a început în 1992 și se concentrează pe misiuni mai mici de știință planetară, care completează goluri în actuala gamă de misiuni ale NASA, cum ar fi roverul Perseverență de pe Marte și nava spațială Juno de pe Jupiter.