25 feb. 2021 | 19:13

Mare atenție la factură: se întâmplă deja cu acești români care scot mai mulți bani din buzunar

CHESTII
Mare atenție la factură: se întâmplă deja cu acești români care scot mai mulți bani din buzunar

Mai mulți români au avut parte de un șoc la începutul acestui an. Deși și-au ales singuri furnizorul de gaze, după ce piața a fost liberalizată, s-au trezit cu facturi mai mari.

În iulie 2020, piața gazelor naturale din România s-a liberalizat. Fiecare consumator are, de atunci, dreptul să își aleagă furnizorul de gaz care să îi distribuie agentul. Zis și făcut.

Din iulie 2020, fiecare distribuitor a încercat să își atragă clienți noi, sau să îi păstreze pe cei existenți, prin oferte cât mai competitive, față de ce exista deja pe piață. Astfel, la momentul respectiv, ofertele cele mai avantajoase păreau a fi cele ale AIK Energy, fosta Valahia Gaz.

La jumătatea lui noiembrie, AIK a anunțat că nu mai poate susține consumul clienților pe care i-a preluat, care au fost transferați la furnizorul de ultimă instanță (FUI), conform Economica.net. “[…] ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate”, a transmis AIK.

De ce s-au mărit facturile

Oferta care părea imbatabilă la liberalizarea pieței, s-a dovedit a fi un fiasco pentru consumatorii care au ales să devină clienții AIK. În urma reglementărilor ANRE de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță, clienții AIK au fost transferați la Premier Energy, care avea cel mai bun preț de FUI la acea dată, pentru a le furniza gaze.

Reglementarea presupune că ei pot primi gaze în regim de ultimă instanță timp de maximum trei luni, timp în care trebuie să își caute un alt furnizor concurențial.

Nemulțumirea legată de situație a fost semnalată de un consumator casnic din Ilfov, în care distribuitor este Premier. Alegerea AIK a fost determinată de prețul mai mic al acestei companii.

Înainte ca AIK să renunțe la clienți, plătea un preț final de circa 109 lei/MWh de gaz, plus TVA. După ce a fost preluat de Premier, prețul a fost de 120 lei/MWh de gaz, în noiembrie. În decembrie, prețul a crescut la circa 125 lei/ MWh. Consumul din ianuarie a fost facturat în regim de ultimă instanță de Premier la prețul de 143 de lei.

Merită menționat că prețul gazului-marfă (fără tarife) a crescut de la 62 de lei MWh în octombrie la aproape 68 de lei în decembrie. Pe de altă parte, până când clientul a luat la cunoștință despre notificarea AIK că trece la Premier, până a ales o nouă ofertă și a putut semna un nou contract cu un alt furnizor a ajuns în ianuarie. Astfel, consumul a fost facturat de Premier la 143 de lei, de la 120 de lei în noiembrie. O creștere de preț de circa 20%, între cele două prețuri de FUI, în această perioadă.