Mare atenție la contul bancar. Semnalul de alarmă pentru o criză majoră acum

Mare atenție la contul bancar. Semnalul de alarmă pentru o criză majoră acum

Pandemia de coronavirus a afectat economia multor state de pe întreaga planetă. Surpriza vine însă de la una dintre cele mai puternice economii ale lumii care trece printr-o criză majoră acum.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 4,8% în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus. Este prima sa contracţie anuală din 2009, potrivit datelor preliminare publicate recent de guvern, notează stiripesurse.ro.

A treia economie a lumii s-a prăbuşit puternic în prima parte a anului, în special între aprilie şi sfârşitul lunii iunie (-8,3%). Sectoare întregi de activitate economică au fost paralizate în timpul stării de urgenţă introdusă în primăvară de govern, pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Una dintre cele mai puternice economii din lume trece printr-o criză majoră

Demarată de la jumătatea anului, revenirea celei de-a treia economii a lumii a fost totuşi superioară aşteptărilor în trimestrul al patrulea (+ 3% pe un trimestru). Consensul economiştilor agenţiei Bloomberg se aştepta la o creştere de 2,4% în ultimul trimestru, după o relansare în forţă de 5,3% în perioada iulie-septembrie.

Exporturile japoneze au impulsionat creşterea la sfârşitul anului, accelerându-şi revenirea în trimestrul al patrulea (+ 11,1% pe un trimestru). De asemenea, consumul familiilor japoneze a continuat să fie dinamic între octombrie şi sfârşitul lunii decembrie (+ 2,2%), contribuind semnificativ la creşterea economică.

Cu toate acestea, elanul regăsit al PIB-ului japonez de la jumătatea anului 2020 poate fi întrerupt în primul trimestru al acestui an, chiar dacă perspectivele de ansamblu pentru 2021 rămân bune, potrivit economiştilor.

Deoarece guvernul a restabilit starea de urgenţă de la începutul lunii ianuarie în mai multe departamente ale ţării, inclusiv în cele din Tokyo şi suburbiile sale, pentru a încerca să oprească o puternică recrudescenţă locală a coronavirusului de la sfârşitul lui 2020.

Deşi este mai relaxat decât prima stare de urgenţă din primăvara anului 2020, acest dispozitiv, care va dura până pe 7 martie, riscă să întrerupă dinamica pozitivă a consumului casnic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: