Mare atenție la această etichetă: te poate costa enorm sau te ajută să economisești
Uniunea Europeană introduce de la 1 martie 2021, o noua etichetă energetică. Aceasta are scopul de a-i ajuta pe consumatori să își reducă costurile facturilor la energie și amprenta de carbon.
Pe noua etichetă energetică a UE, va fi înlocuită scara actuală de la A +++ la G, cu o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). Această identificare este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor.
Cu alte cuvinte, consumatorii se vor putea orienta mai ușor, iar scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.
Ce produse vor fi etichetate cu noua etichetă energetică a UE
Fie ca vorbim despre frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare șau afișaje electronice, toate vor avea, de luna această, noua etichetă energetică a Uniunii Europene.
De la 1 septembrie, vor fi aplicate etichete noi și pentru becuri și lămpi cu surse de lumină.
Conform legislației, în perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.
Dacă faci cumpărături online, trebuie să știi că eticheta trebuie să apară lângă prețul produsului, sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.
De-a lungul timpului, eticheta a stimulat atât inovația producătorilor, cât și cererea de produse eficiente din punct de vedere energetic
Eticheta energetică a UE pentru produse a fost un factor cheie care susține inovația și dezvoltarea pieței pentru tehnologii de produse eficiente din punct de vedere energetic de mai bine de 20 de ani. Eticheta a stimulat atât inovația producătorilor, cât și cererea de produse eficiente din punct de vedere energetic de către consumatori și cumpărători profesioniști.
Cu toate acestea, actualul concept de etichetare care implică clasele de eficiență A +++ până la D a devenit greoi și mai puțin transparent pentru părțile interesate și, prin urmare, și-a pierdut o parte din puterea inițială. Prin urmare, UE a decis să reinventeze conceptul original de clasă A-G, care pentru viitor va presupune redimensionarea claselor de etichete în funcție de tehnologie și dezvoltarea pieței.
Proiectul Label 2020 este organizat pentru a ajuta la tranziția lină a pieței către noile etichete energetice.
Proiectul Label 2020 a început în iunie 2019 și va dura până în ianuarie 2023. Este coordonat de Agenția Austriacă pentru Energie și are loc în 16 state membre ale UE.