Lovitura suferită de Tesla la care nu se aștepta nimeni: sute de mii de mașini, chemate în service

Lovitura suferită de Tesla la care nu se aștepta nimeni: sute de mii de mașini, chemate în service

Au mai existat în trecut critici la adresa calității construcției mașinilor Tesla, dar este prima oară când un număr record de mașini trebuie să ajungă urgent în service.

Acțiunile Tesla au scăzut ieri când a ajuns online o recomandare din partea NHTSA – National Highway Traffic Safety Administration. Această autoritate americane este un fel de Protecția Consumatorului pentru industria auto și își dorește ca Tesla să cheme în service nu mai puțin de 158.000 de mașini electrice de top ale companiei conduse de Elon Musk.

Conform analizei preliminare care a adus la această decizie radicală, 158.000 de exemplare de Tesla Model S și Tesla Model X produse înainte de 2018 utilizează un cip de memorie care se uzează prematur și poate provoca mai multe probleme. Ca referință, este vorba de autoturismele care foloseau procesoare NVIDIA Tegra 3.

Ca un scurt istoric, când au ajuns pe piață primele mașini Tesla, producătorul era foarte mândru de faptul că acestea integrează cel mai mare ecran sensibil la atingere. Pentru ca lucrurile să funcționeze cât se poate de lin, acele tablete de dimensiuni generoase aveau în spate un SoC Tegra 3.

Pe lângă procesor însă, era nevoie și de o memorie de stocare, iar Tesla a optat pentru 8GB eMMC NAND care se uzează rapid după mai multe ștergeri și suprascrieri succesive de date. Finalitatea acelui scenariu este că tableta ajunge să aibă ecranul alb și să nu mai facă absolut nimic.

Pentru că problema este una care s-a întâmplat deja de foarte multe ori în trecut, Tesla a introdus în urmă cu ceva timp un așa numit Warranty Adjustment Program sau garanție extinsă expre pentru această problemă. Oficialii companiei au insistat însă în acel document pe faptul că își asumă înlocuirea doar dacă ecranul devine alb și nefuncțional în 160.000 de kilometri de utilizare sau 8 ani de la data achiziției. Programul viza Tesla Model S produse între 2012 și 2018 sau Tesla Model X 2016 – 2018.

Autoritatea americană NHTSA nu este mulțumită de această practică și a solicitat Tesla întoarcerea în service și înlocuirea gratuită a memoriei pentru toate cele 158.000 de mașini vândute de Tesla în ace perioadă.

Citește și: