Lovitură pentru toți șoferii din România: benzina și motorina sunt tot mai scumpe, prețurile au explodat

Lovitură pentru toți șoferii din România: benzina și motorina sunt tot mai scumpe, prețurile au explodat

Benzina și motorina s-au scumpit puternic în România, iar puterea de cumpărare a șoferilor a devenit tot mai slabă.

În prima jumătate a anului 2021, prețurile la benzină și motorină au avut fluctuații mari. Asta s-a simțit din plin în buzunarele șoferilor, pentru că, per total, prețul s-a dus în sus. O analiză a celor de la Picodi a examinat modificarea preţurilor la benzină în primele șase luni comparativ cu anul precedent.

Mai mult, au calculat în care dintre state se poate face cel mai ieftin plin de benzină pentru salariul mediu. Cifrele în cazul României nu sunt deloc îmbucurătoare, după cum o să vezi imediat.

Benzina și motorina, tot mai scumpe pentru șoferii din România

Prima jumătate a anului 2021 s-a caracterizat prin dezgheţarea treptată a economiei şi creşterea preţurilor benzinei comparativ cu prima jumătate a anului 2020, arată analiza Picodi. În Europa, cele mai mari creşteri ale preţurilor s-au remarcat în Ungaria (+ 20,2%), Turcia (+ 19,4%) şi Luxemburg (+ 16,9%).

Deși salturile nu-s atât de mari în România, situația tot e una nedorită.

România e pe locul 10 în topul scumpirilor  în prima jumătate a anului 2021, cu plus de 12,7%.    În Europa, ruşii fac plinul cel mai ieftin – în această ţară, 1 litru de benzină costă 0,54 de euro.

La polul opus, Olanda are cele mai mari preţuri: 1,72 euro pentru 1 litru. În Marea Britanie, preţul mediu al benzinei în prima jumătate a anului 2021 a fost de 5,33 de lei sau 1,08 euro, ceea ce înseamnă că s-a situat pe locul 29 din 42 de ţări considerate.   Analiştii au calculat câţi litri de benzină pot fi cumpăraţi pentru salariul mediu în diferite ţări europene.

Pentru al treilea an consecutiv, liderul neînvins al clasamentului este Elveţia, cu 3.582 litri de benzină. Luxemburg şi Danemarca completează podiumul cu 2.955 şi, respectiv, 2.328 litri.

În România, conform celor mai recente date INS, salariul mediu brut se ridică la 5.804 de lei pe lună.

Asta înseamnă că un român poate cumpăra 669 litri de benzină pentru salariul mediu lunar. În 2020, spre exemplu, puteai cumpăra 673 litri de benzină în schimbul unui salariu mediu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: