26 apr. 2021 | 10:00

Lovitură majoră la pompă pentru toți șoferii din România: ce s-a întâmplat în ultimul an cu prețul

ACTUALITATE
Lovitură majoră la pompă pentru toți șoferii din România: ce s-a întâmplat în ultimul an cu prețul

După ce că foarte mulți români și-au pierdut locul de muncă în ultimul an sau le-au scăzut semnificativ încasările, în cazul în care ai mașină, te-au lovit și prețurile la combustibil. În doar 12 luni, acestea au crescut cu 20%.

Comparativ cu valorile practicate în urmă cu un an, prețurile la pompă pentru benzină și motorină sunt semnificativ mai mari. Benzina s-a scumpit cu 20%, iar motorina a avut parte de o creștere a prețului de cel puțin 15%. Din cauza micilor variații de la o benzinărie la alta, este posibil ca unele diferențe să fie chiar mai mari decât atât. Aceasta este însă doar o parte a problemei. 

Carburanții s-au scumpit într-un ritm accelerat în ultimele luni, ca o consecință a creșterii prețului petrolului la nivel global. Șoferii lasă acum la pompă cu un leu mai mult decât în aprilie anul trecut pentru un litru de benzină. Din păcate, acesta a trecut iar de 5 lei și 50 de bani. Scumpiri au fost și la motorină. Dacă majorarea prețurilor la pompă va continua, vom vedea efectele și la raft. Cu alte cuvinte, vor crește prețurile la majoritatea alimentelor. Nu va mai fi vorba doar de combustibil.

Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. La un an distanță, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei. Asta înseamnă că un șofer plătește pentru un litru de benzină 5,50 de bani, iar pentru un litru de motorină aproximativ 5,42 de bani.

Șoferii intervievați pe marginea subiectului de către Digi 24 nu sunt însă îngrijorați doar de prețul actual, ci de faptul că valorile practicate la benzinării continuă să crească. ”Față de anul trecut, când era mai jos cu un leu, cred, da. Problema e că în continuare crește, nu se oprește.”, a explicat un șofer.

„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă în legătură cu avansul prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, a atras atenția analistul economic Adrian Negrescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele