Lovitură dură pentru WhatsApp: aplicația, bănuită de activitate ilegală. Decizia vizează zeci de milioane de oameni
Principala autoritate de reglementare a protecției datelor din Germania a declarat că ia măsuri împotriva Facebook. Scopul e împiedicarea colectării ilegale a datelor personale de la utilizatorii aplicației sale de mesagerie WhatsApp.
Autoritatea de reglementare din Germania a declarar că a deschis proceduri de urgență împotriva Facebook după ce, la începutul anului, WhatsApp a informat utilizatorii că, fie sunt de acord cu noua politică a datelor, fie renunță la utilizarea serviciului.
„Avem motive să credem că politica de partajare a datelor între WhatsApp și Facebook este aplicată în mod ilegal din cauza lipsei consimțământului voluntar și informat al utilizatorilor”, a declarat responsabilul cu protecția datelor din Hamburg, Johannes Caspar.
Johannes Caspar a declarat că deschide o procedură administrativă formală pentru a preveni un schimb ilegal de date în masă, conform WIONews. Caspar a mai spus că încearcă să impună o blocare de trei luni a colectării de date de la utilizatorii WhatsApp, invocând „circumstanțe extraordinare” prevăzute în GDPR.
Măsurile pot fi extinse de Comitetul european pentru protecția datelor, un forum care înglobează autoritățile de reglementare din cele 27 de state membre ale blocului comunitar european. Conform GDPR, Irlanda conduce supravegherea Facebook, deoarece sediul european al companiei este acolo.
Ce spune WhatsApp despre acest demers
Reprezentanții WhatsApp susțin că noile termene prevăzute în actualizarea recentă a platformei oferă transparență suplimentară cu privire la modul în care sunt colectate și folosite datele.
WhatsApp susține că actualizarea nu afectează confidențialitatea mesajelor lor cu prietenii sau familia.
Pe blogul său oficial, WhatsApp definește natura acestor schimburi de date: „Informațiile pe care le împărtășim cu alte entități Facebook includ informații despre înregistrarea contului (cum ar fi numărul de telefon), date despre tranzacții (Facebook Shops și altele funcții de comerț electronic), informații legate de servicii, informații despre modul în care interacționați cu alții, inclusiv companii, când utilizați Serviciile noastre, informații despre dispozitivul dvs. mobil, adresa IP, și poate include alte informații identificate în politica de confidențialitate.
La nivel global, serviciul e folosit de peste două miliarde de utilizatori. În Europa, vorbim de câteva zeci de milioane de utilizatori. Iar demersul prin care vor fi partajate date între Facebook și WhatsApp ar debuta pe 15 mai.