Decizia care ar putea aduce cele mai mari schimbări la Facebook și chiar utile pentru tine

Decizia care ar putea aduce cele mai mari schimbări la Facebook și chiar utile pentru tine

În 2021, o problemă a Facebook din 2019 a venit să destabilizeze compania. Deși a încercat să dea, voalat, vina pe utilizatori, o țară inițiază un demers de-a o trage la răspundere.

La începutul lunii s-a aflat că în 2019, date pentru 533 milioane de utilizatori au fost furate de la Facebook și acum au fost puse „la liber” pe internet. Despre ea s-a vorbit mai mult în 2021, când datele au ajuns să fie vândute la preț de nimic, la circa 20 de dolari pentru a găsi ceva. Colecția de date cuprinde numere de telefon, ID de Facebook, nume și prenume, localizare, date de naștere, adrese de mail.

Pe site-ul haveibeenpwned poți verifica dacă mailul tău sau numărul de telefon e pe listă.

Ce-a încercat Facebook să facă a fost să mute vina, indirect, pe utilizatori. Un articol din 6 aprilie, pe blogul Facebook, detaliază ce crede compania despre problemă. Mike Clark, Product Management Director, susține că funcționalitatea a fost creată ca oamenii să-și găsească mai ușor prietenii pe baza numărului de telefon.

Doar că Facebook a colectat astfel de date fără să-și ia toate măsurile de securitate, iar asta de-a lungul unui deceniu. Peste toate acestea, Clark a avut următoarea remarcă: „Deși am rezolvat problema în 2019, e mereu util pentru toată lumea să își regleze setările ca să fie în confirmate cu ce vor să împărtășească public”. Și e fals, că datele nu au fost furate de la Facebook doar pentru că utilizatorii și le-au pus publice. Erau în ecosistemul rețelei sociale.

Țara care vrea să tragă Facebook la răspundere

În acest context, Irlanda a anunțat, prin agenția de protecție a datelor, că va investiga problema aceasta, care afectează sute de milioane de utilizatori la nivel global. Problema pe care Facebook susține că a remediat-o în 2019 a fost însă exploatată la un an de când GDPR a fost activat.

Facebook a explicat, pentru Engadget, că va colabora cu autoritatea din Irlanda. „Aceste funcționalități sunt comune multor aplicații și așteptăm să le explicăm și ce protecții am dezvoltat între timp”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Datele, deocamdată, arată că utilizatorii din România nu au fost afectați. Totuși, Facebook refuză să-i notifice pe utilizatorii afectați, considerând că datele sunt vechi și, deci, nu prezintă interes pentru atacatori. Doar că e fals. Adresele de mail și numerele de telefon, de exemplu, nu sunt schimbate atât de des pe cât ar vrea rețeaua socială să crezi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: