Lovitură de proporții pentru Google: se pierd sute de milioane de dolari

Lovitură de proporții pentru Google: se pierd sute de milioane de dolari

Gigantul tech Google are o nouă problemă care l-ar putea costa câteva sute de milioane de dolari, din cauza Rusiei.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a emis amenzi în valoare totală de 32,5 milioane RUB (458.000 dolari) către Google pentru că nu a șters conținutul considerat de ruși a fi „ilegal”.

Google ar putea ajunge în fața judecătorilor

Cu toate acestea, compania nu a plătit încă acele amenzi, așa că acum autoritatea de reglementare intenționează să îl ducă pe gigantul de căutare în instanță, relatează Reuters.

Cazul împotriva Google va fi trimis instanței pe 27, iar sesiunea judecătorească este planificată pentru 8 noiembrie.

Rusia are probleme la fel de serioase și cu un alt gigant tech. Este vorba despre Facebook. Rusia a demarat procedurile de executare silită împotriva celei mai mari și puternice rețele sociale din lume. Și în acest caz este vorba tot despre o sumă impresionantă de bani, dar mai mică decât în cazul celor de la Google.

Pe data de 8 octombrie, serviciul federal de executori judecătorești din Rusia a deschis împotriva companiei lui Mark Zuckerberg, opt proceduri de executare împotriva Facebook în valoare totală de 26 de milioane de ruble, echivalentul a 336.000 de dolari, la cursul valutar actual.

Procedura a fost deschisă în baza deciziei formulate de Curtea Tagansky din Moscova.

La începutul lunii, mai mulți oficiali ruși au subliniat din nou necesitatea ca țara lor să-și dezvolte propriile platforme de social-media. Reacțiile au venit în contextul avariei globale suferite de platformele deținute de Facebook – Messenger, Instagram și WhatsApp.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, a declarat că această cădere globală „răspunde întrebării referitoare la nevoia de a ne dezvolta propriile platforme de internet și social media”.

„Țările trebuie să monitorizeze concurența în domeniul informațiilor și să împiedice o asemenea monopolizare al spațiului informațional”, a afirmat acesta pentru agenția de presă TASS cu referire la numărul mare de aplicații deținute de Facebook pe care oamenii de pe tot Globul le folosesc zilnic.

Citește și: