02 iul. 2021 | 16:55

Legea împotriva plasticului ar trebui să intre în vigoare, dar nu e gata. Ce produse nu vom mai găsi în magazine, din 3 iulie

ACTUALITATE
Legea împotriva plasticului ar trebui să intre în vigoare, dar nu e gata. Ce produse nu vom mai găsi în magazine, din 3 iulie

România ar fi trebuit să introducă în legislație o directivă europeană care interzice comercializarea anumitor produse din plastic. Deși legea ar trebui să se aplice în doar două zile, autoritățile de la noi își pasează responsabilitatea și spun că actul normativ nu e pregătit.

Țara noastră a avut la dispoziție doi ani pentru a pregăti sistemul legislativ, astfel încât, începând cu data de 3 iulie, să intre în vigoare noi reguli privind comercializarea anumitor produse din plastic.

Inițiativa legislativă a fost demarata de Uniunea Europeană, cu scopul de a diminua impactul pe care aceste produse îl au asupra mediului înconjurător.

La doi ani distanță, nu avem actul normativ pentru a transpune în legislația internă directiva Uniunii Europene, iar autoritățile dau vina una pe cealaltă pentru această situație.

Ministrul Mediului acuză faptul că nu a primit sprijin de la colegi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că nu avem acest act normativ din cauză că nu a fost susținut de Ministerul Economiei și nici de cel al Sănătății.

„Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii, deşi ţigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic. Indiferent de abordarea instituţională, noi avem obligaţia să implementăm Directiva şi să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dacă ne mişcăm destul de repede şi avem un ok din partea asociaţiilor, a producătorilor, din partea întregului spectru afectat de transpunerea acestei directive.

Putem eventual să mai aşteptăm un pic şi să vină înapoi Parlamentul, din septembrie, să intre pe procedură parlamentară standard. Acest lucru va genera un risc de penalităţi, de infringement din partea Comisiei. Nu suntem singura ţară care nu e gata cu această procedură, dar mie mi-ar fi plăcut să fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni în timpul stabilit, sau înainte de deadline-ul stabilit pentru transpunere”, a explicat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

„Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înţeleg de la colegi că au avut loc multe discuţii, cel puţin interinstituţionale şi chiar dacă unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere, trebuie să mergem înainte şi să definitivăm textul de act normativ”, a mai spus ministrul.

Ministrul se gândește să aplice o soluție de avarie, adică să introducă noile reguli, pentru început, măcar la anumite evenimente specifice, cum ar fi festivalurile.

„Ca o primă concluzie, după ce săptămâna trecută, acum două săptămâni, am avut mai multe discuţii cu colegii mei, cred că problema cea mai complexă care trebuie rezolvată este perioada de tranziţie.

Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare.

Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a afirmat Tanczos.

Lista produselor care vor dispărea din magazine:

Conform noilor dispoziții date de Uniunea Europeană, nu vom mai găsi pe rafturile magazinelor următoarele produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.