Legătura tristă dintre cafea și schimbările climatice: ce se întâmplă cu prețiosul tău viciu
Probabil cea mai consumată băutură din lume este cafeaua. Dar iată la ce să te aștepți de acum încolo – va deveni un lux să bei cafea.
Cel mai grav îngheţ produs în ultimele decenii în Brazilia şi costurile mari de transport determinate de pandemia de Covid-19 vor urca preţurile cafelei la niveluri record multianuale, în următoarele săptămâni, transmite Reuters, citat de Hotnews.
Va deveni un lux să bei cafea
Creşterea preţurilor cafelei va avea drept consecinţă costul mai mare al unui coş de cumpărături, în urma majorării preţurilor unor alimente precum pâinea, uleiurile vegetale şi zahărul. Un indice privind preţurile alimentelor la nivel mondial calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite a crescut în iulie cu 31%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, într-o perioadă în care mulţi cumpărători au probleme financiare din cauza pandemiei.
Cel mai grav val de frig produs în Brazilia din 1994 a urcat preţul boabelor verzi de cafea la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şapte ani şi este aşteptat ca creşterea să fie transferată consumatorilor, atunci când vor cumpăra boabe prăjite sau cafea râşnită din supermarketuri.
Astfel, preţul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE din Statele Unite, culturile din Brazilia având probleme şi din cauza celei mai grave secete din ultimii 91 de ani.
Amploarea pagubelor este încă evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au rezistat refacerea producţie ar putea dura până la şapte ani. Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA arată că preţurile medii ale cafelei râşnite au urcat cu 8,1% în aprilie, la un maxim de 4,75 de dolari livra (453,5 de grame), comparativ cu anul anterior şi cel mai ridicat nivel atins din iulie 2015, din cauza secetei din Brazilia.
În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.