John Cooper inginerul care a creat o legendă: povestea lui Mini

John Cooper inginerul care a creat o legendă: povestea lui Mini

În 1961 era prezentat primul Mini purtând supranumele Cooper. De atunci au trecut 60 de ani, iar Mini Cooper beneficiază de un statut legendar.

Mini Cooper a impresionat imediat. Chiar şi 60 de ani mai târziu, numele Mini şi al fantasticului inginer de mașini sport sunt inseparabile atunci când vine vorba de plăcerea maximă a condusului.

Cu toate că maşinile sale de curse sunt de multă vreme istorie, influența lui John Cooper asupra experienței de condus sportiv trăieşte și astăzi. În timp ce acesta era ocupat să-şi pună amprenta în curse, inginerul Alec Issigonis a dezvoltat o nouă maşină de clasă mică pentru British Motor Corporation. Cu o lungime exterioară de puţin peste trei metri, versiunea clasică Mini a oferit un spaţiu uimitor pentru patru pasageri şi bagajele lor. Așa a luat naștere Mini-ul.

Numele John Cooper a rămas prezent constant printre fanii clasicului Mini. Kiturile de tuning dezvoltate de Cooper pentru automobilele de producţie Mini au avut o cerere mare în anii ’70 şi ’80. În 1990, Mini Cooper a revenit în gama de modele. Motorul de 1,3 litri, cu patru cilindri, care iniţial oferea 61 CP funcţiona acum sub capota scurtă.

Mini-ul în era electrică

Primul model electric al mărcii se numeşte Mini Cooper SE. Alimentat de un motor electric de 135 kW/184 CP, combină mobilitatea durabilă cu plăcerea caracteristică a condusului, designul expresiv şi calitatea premium.

Nu pot să nu mă refer și la noul Mini John Cooper Works GP. Acesta este propulsat de un motor turbo, cu patru cilindri, ce dezvoltă 225 kW/306 CP, ceea ce îl face cel mai rapid Mini pe care o să-l vezi pe drumurile publice. Un lucru este clar indiferent dacă este sau nu electric sau dacă este conceput pentru circuit sau șosele, cele două nume Mini și Cooper  sunt partea a istoriei auto și mai ales a spiritului sportiv britanic.

Citește și: