04 ian. 2021 | 13:29

iPhone 12, în bucăți: de unde vin, de fapt, componentele din fiecare telefon

ACTUALITATE
iPhone 12, în bucăți: de unde vin, de fapt, componentele din fiecare telefon

iPhone 12 nu-i ieftin. Și, dacă îl compari direct cu cele mai bune telefoane cu Android, nu excelează neapărat prin specificații. Însă se descurcă excelent la toate sarcinile. De unde vin însă componentele care îl compun?

În ianuarie 2007, primul iPhone a fost prezentat. 14 ani mai târziu vorbim de câteva schimbări majore. Ba mai mult, cel mai nou model e primul lansat în patru versiuni: iPhone 12 mini, 12, 12 Pro și 12 Pro Max. În afară de numărul camerelor, și capabilitățile acestora, și dimensiunea bateriei alte diferențe semnificative nu mai sunt.

Pentru toate acestea, ca român, muncești destul de mult. Investești aproape 38 de zile doar ca să reușești să plătești telefonul. Dar dacă îl vrei, dacă ai nevoie de el, cu siguranță îl poți justifica într-un fel sau altul.

În fiecare dintre cele patru versiuni iPhone 12 sunt câteva componente cheie: ecranul, procesorul, camerele, bateria și antena 5G. Yahoo Finance a analizat de unde vin aceste componente importante și le prezintă sub forma unui vizual 3D prin care poți, oarecum, să „navighezi”.

iPhone 12 și cele mai importante componente

Componente iPhone 12 tari productie origine (1)

Componente iPhone 12 tari productie origine (2)

Ecranele pentru noile telefoane sunt furnizate de Samsung. Vorbim de tehnologie OLED, iar acestea sunt denumite de Apple Super Retina XDR. Sunt luminoase, reproduc fidel culorile și au fost desemnate, la momentul lansării iPhone 12, cele mai bune din lume.

Procesorul e un subiect aparte. E dezvoltat de Apple, pe baza tehnologiei ARM, și e produs la terți specializați în așa ceva. Apple e implicată, atât cu cipul A14 Bionic din iPhone 12, cât și cu cipul M1 din noile computere, doar la nivelul optimizării. Nu are fabrică de procesoare. Pentru actualele procesoare s-a bazat pe TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

În ceea ce privește camerele, senzorii sunt ai Sony. De fapt, Sony e cel mai mare furnizor de senzori foto pentru telefoane. Samsung e o companie care vrea să bată Sony, așa că lupta între cele două ar putea, în următorii ani, să ducă la o dezvoltare accelerată a tehnologiei. În orice caz, Apple a ales o abordare conservatoare: senzori de 12 megapixeli, cu un senzor mai mare doar pe iPhone 12 Pro Max și optimizări la nivel software.

Pentru 5G Apple s-a bazat pe Qualcomm (companie din Statele Unite ale Americii). Miza, în următorii ani, e să-și creeze propriul modem 5G, implementat în procesorul producție proprie.

În ceea ce privește bateria, iPhone 12 se bazează pe Amperex Technology, din Hong Kong. Iar spațiul de stocare, de la 64 până la 512 GB în funcție de versiune, e asigurată prin memorii furnizate de Kioxia din Japonia.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele