Iohannis a semnat legea care le dă mai multe drepturi. Românii care vor avea gratis ceva ce înainte îi costa scump

Iohannis a semnat legea care le dă mai multe drepturi. Românii care vor avea gratis ceva ce înainte îi costa scump

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege extrem de importantă pentru români care deja se descurcă foarte greu.

Legea promulgată acum de Iohannis prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni. Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară.

Vorbim însă de aproape 4 milioane de români care se confruntă cu o alergie.

Dr. Poliana Leru a dat un exemplu de o astfel de situație de discriminare: „Când o secție de alergologie dintr-un spital este desființată fără a se ține cont de opinia specialiștilor, de nevoile pacienților, argumentul fiind mărirea sau dublarea altei secții pentru ală patologie”, conform Digi24. Legea prevede și sprijinirea tuturor elevilor cu alergii: cantinele școlare sau cele studențești vor fi obligate să aibă un meniu special.

Costul mediu al investigațiilor pe care o persoană alergică este nevoită să îl suporte este de 4.000 de lei pe an – dacă nu chiar și mai mult, uneori. Odată ce manifestă simptome de alergie, pacientul ajunge să consulte pentru investigațiile inițiale, în medie, trei specialiști de discipline diferite.

Testele recomandate de medicul ORL pot costa între 1.000 și 1.400 de lei. Testul pentru fond alergic pentru copii costă 100 de lei. Testul pentru intoleranță alimentară costă 860 de lei. Și aceste costuri sunt extrem de mari pentru persoanele care au venituri minime sau chiar medii.

„Părinții trebuie să îi facă empatici pe copiii lor, să le facă cunoscută suferința celorlalți copii. E important să aibă grijă de sănătate. Ce se întâmplă la copii – ei sunt frustați de ce li se întâmplă: de ce noi nu suntem ca și ei? Și încep să facă greșeli, încep să mănânce, nu mai au grijă de sănătatea lor și ajung la doctor. La copii e o problemă, pentru că ei înțeleg rațional mai greu problema lor”, a explicat psihologul Carmen Stanciu pentru Digi24.

Citește și:
Etichete: