13 mai 2021 | 18:53

Invenția excepțională pentru tratarea rănilor: gelul mult mai bun decât un leucoplast

ACTUALITATE
Invenția excepțională pentru tratarea rănilor: gelul mult mai bun decât un leucoplast

În viitor, oamenii nu își vor mai pansa rănile de pe suprafața corpului așa cum se întâmplă în prezent. Totul va fi revoluționat de o invenție futuristă, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia.

Echipa de cercetători a inventat un „pansament” revoluționar. Mai exact, este vorba despre un hidrogel care ar putea fi folosit într-o zi ca pansament pentru protejarea rănilor.

Hidrogelul este descris ca fiind extrem de eficient împotriva tuturor soiurilor de bacterii, inclusiv a bacteriilor rezistente la antibiotice, care ridică tot mai multe îngrijorări în comunitățile științifice globale.

Hidrogelul prezintă proteine ​​mici numite peptide antimicrobiene, care se găsesc în mod natural în sistemul nostru imunitar. Aceste peptide au făcut obiectul diferitelor cercetări medicale de-a lungul anilor, dar oamenii de știință s-au împiedicat de o mare problemă: fluidele corporale le descompun rapid.

Însă noua descoperire făcută de oamenii de știință din Suedia a reușit să înlăture marea problemă existentă până acum. Ei susțin că hidrogelul nanostructurat elimină această problemă, rezultând un material care nu este toxic și care poate fi utilizat pentru a aplica peptidele antimicrobiene direct pe piele, fără ca acestea să se degradeze rapid.

Hidrogelul ar putea avea multe întrebuințări în medicină

Hidrogelul ar putea avea multe întrebuințări în medicină, însă cercetătorii consideră că funcția sa principală ar fi de pansament pentru îngrijirea rănilor externe.

Un astfel de material poate oferi spitalelor și publicului larg o alternativă la antibiotice, dar ar putea fi util și pentru a trata și proteja diferitele răni de pe corp. Potrivit Universității, compania Amferia AB încearcă să pună hidrogelul pe piață, pentru a putea fi folosit de publicul larg, dar și de clinici și spitale din toată lumea.

Până atunci, însă, e nevoie de studii clinice pentru ca acesta să fie aprobat de autoritățile de reglementare în materie de medicamente. Materialul este în prezent în testare în toată Europa la mai multe clinici veterinare și sunt în curs și studii clinice.

Odată ce ele vor fi finalizate, am putea beneficia de materialul revoluționar pentru tratarea rănilor și, prin urmare, aceasta ar fi modalitatea prin care oamenii și-ar putea „pansa” ranile în viitor, scăpând de bandajele din prezent.