Inteligență artificială la firul ierbii: cum vrea FIFA să elimine erorile de arbitraj la offside cu ajutorul tehnologiei

Inteligență artificială la firul ierbii: cum vrea FIFA să elimine erorile de arbitraj la offside cu ajutorul tehnologiei

Noile tehnologii bazate pe inteligență artificială ajung și-n fotbal. Iar FIFA se pregătește să vină cu un sistem revoluționar, care va elimina erorile de arbitraj la offside și nu numai.

FIFA, forul suprem al fotbalului mondial, pregătește un nou sistem inteligent pentru a preveni erorile de arbitraj. Celebrul sistem VAR – Virtual Assistent Referee – va fi îmbunătățit și vor apărea noi funcții bazate pe inteligență artificială. Oficialii vor să vină cu o nouă tehnologie de semnalizare a fazelor de offside.

Noul sistem ar putea fi gata anul viitor, la timp pentru a fi folosit la Cupa Mondială din Qatar.

FIFA vrea să elimine erorile la offside cu un sistem revoluționar

Noua tehnologie e bazată pe inteligență artificială și urmărește, de fapt, picioarele jucătorilor. Actuala tehnologie se bazează pe liniile virtuale trasate de-a latul terenului de computer, pentru a vedea dacă poziția de offside se confirmă sau nu.

Astfel, timpul până la luarea unei decizii e mult mai scurt. Practic, concluziile apar înainte ca arbitrul de centrul să mai meargă să verifice personal faza la marginea terenului.  Antrenorul francez Arsene Wenger, care activează în prezent în cadrul Departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul Federaţiei internaţionale, a declarat într-un interviu acordat The Times, că ”offsaid-ul automat va fi gata pentru 2022”.

„Insist foarte mult să avem offsaid-uri automatizate, ceea ce înseamnă că semnalul este trimis direct la arbitrul de tuşă. În medie, timpul de aşteptare este în jur de 70 de secunde, iar uneori de un minut şi 20 de secunde. Este foarte important, pentru că vedem că multe celebrări (ale golurilor) sunt apoi anulate pentru situaţii marginale”, a adăugat oficialul francez.

Grație noului sistem, inteligenţa artificială urmăreşte mişcările jucătorilor şi identifică momentul exact în care se dă o pasă. Studiind picioarele jucătorilor, VAR poate, în câteva secunde, retransmite offside-ul către asistent, care va ridica steagul. Tehnologia este atât de sofisticată încât poate detecta vârful piciorului unui atacant în timp real.

Problema cu actualul sistem ar fi că operatorii din camera VAR aleg diferite părţi ale corpului atunci când îşi trasează liniile. Noul sistem localizează automat cea mai avansată parte a corpului cu care se poate înscrie un gol.

Dacă testele merg bine, noul sistem va fi implementat la Campionatul Mondial din Qatar. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: