19 mai 2021 | 23:40

Instagram și Facebook Messenger nu sunt atât de sigure. Vulnerabilitatea care nu va fi rezolvată prea curând

ACTUALITATE
Instagram și Facebook Messenger nu sunt atât de sigure. Vulnerabilitatea care nu va fi rezolvată prea curând

Aplicațiile actuale au nevoie de criptare pentru ca datele private să nu poată fi accesate de către terțe companii și nu numai. Dacă majoritatea aplicațiilor prezintă o astfel de criptare end-to-end, atât Instagram cât și Facebook Messenger încă nu au implementat o astfel de măsură de securitate.

Majoritatea agențiilor de colectare a datelor adună informațiile personale ale utilizatorilor. În momentul în care o aplicație are implementat un sistem de criptare end-to-end acest lucru nu poate fi efectuat, împiedicând eforturile agențiilor respective.

Deși Facebook încearcă încă din 2019 implementarea unui astfel de sistem în cadrul Facebook Messenger și Instagram, utilizatorii sunt în continuare expuși. Mai mult decât atât, se pare că Facebook nu va adăuga funcția de confidențialitate prea curând, după cum se arată în ultima postare pe blog

„Deși ne așteptăm să facem mai multe progrese în ceea ce privește criptarea implicită end-to-end pentru Messenger și Instagram Direct anul acesta, este un proiect pe termen lung și nu vor fi criptate complet end-to-end până cel târziu în 2022 . Mai mult, caracteristicile de siguranță pe care le-am introdus deja sunt concepute pentru a funcționa cu criptarea end-to-end și intenționăm să continuăm să construim caracteristici de siguranță puternice în serviciile noastre ”, se arată în ultima actualizare de pe blog.

În postarea respectivă, Facebook menționează intenția de a găsi ”un echilibru între siguranță, confidențialitate și securitate”. Acest lucru este în contrast cu aplicația WhatsApp unde, criptarea end-to-end este implicită, aplicație deținută tot de Facebook.

Facebook Messenger și Instagram ar putea fi unificate cu WhatsApp

Intenția Facebook trezește îngrijorarea că ar putea unifica serviciul WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram, în baza unui set de reguli. Dintr-o altă perspectivă. Facebook va ezita integrarea și unificarea decât să reducă nivelul de securitate al aplicației de mesagerie WhatsApp.

„Trebuie să găsim un echilibru între siguranță, confidențialitate și securitate. Există o nevoie clară de a echilibra confidențialitatea și securitatea mesajelor oamenilor cu menținerea unui mediu sigur și furnizarea de date forțelor de ordine, ca răspuns la posibilele daune din lumea reală.

Am discutat despre instrumentele care pot proteja confidențialitatea oamenilor, împiedicând în același timp să se producă daune, folosind semnale comportamentale, date despre trafic sau rapoarte ale utilizatorilor, mai degrabă decât accesul la conținutul tuturor mesajelor. Nu a existat un consens cu privire la o abordare recomandată, dar experții au încurajat mai multe consultări pentru a contribui la obținerea unui echilibru adecvat ”, se mai arată în aceeași postare.

Potrivit unor surse, se speculează ideea potrivit căreia, această mișcare ar putea avea implicații atât politice cât și tehnice. Ca un argument al acestor specule, Facebook se află sub o examinare și opoziție considerabilă din partea forțelor de ordine și a organizațiilor de protecție a copilului pentru a putea masca metodele de comunicare ilegală din punctul de vedere al autorităților.

Comparativ cu alte servicii de mesagerie precum Signal și Telegram, care atrag din ce în ce mai mulți utilizatori pe platforma lor, gigantul rețelelor sociale va pierde un număr important de utilizatori din cauza politicilor de confidențialitate precare ale Facebook.